2024 júliusától hat hónapig Magyarország másodjára tölti be az unió soros elnöki tisztjét – legalábbis eddig így állt a helyzet. Ráadásul ez különösen is fontosnak ígérkezik, hiszen jövő júniusban lesz a következő európai parlamenti választás, így a magyar elnökség idején kerülhetnek új vezetők az európai intézmények élére.

Az Európai Parlament azonban még keresztül húzhatja ezt, hiszen a Népszava információi szerint a parlament június 1-jei plenáris ülésén állásfoglalást készül elfogadni a magyarországi jogállamiság helyzetéről és a befagyasztott uniós forrásokról. Az állásfoglalás pedig megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét. Az ötpárti javaslattervezet szerint a magyar kormány megsérti az EU alapvető értékeit és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez.

Az állásfoglalás többek között elítéli a kormány stratégiáját képező EU-ellenes kampányokat, amelyek szerintük arra szolgálnak, hogy eltereljék a figyelmet az uniós értékek megsértéséről és a rendszerszintű korrupcióról.