1920. június 04-én írták alá Trianonban azt a békeszerződést, amely többek között az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlása miatt meghatározta Magyarország új határait és sok kis multinacionális államot hozott létre a császári birodalom helyett.

„Semmi kétség, hogy Magyarországot igazságtalanság érte, s ez az igazságtalanság olyan természetű volt, amelybe jó lélekkel nehéz volt belenyugodni: a történeti Magyarország területi állományát az etnikai elv alapján bontották széjjel, ugyanakkor azonban ezt az etnikai elvet Magyarország terhére nyilvánvalóan megsértették” – értékelte  Bibó István történész a trianoni békediktátumot. 

A szövetségesek és Magyarország képviselői, a gróf Apponyi Albert vezette magyar delegáció írták alá a trianoni békeszerződést.

A Trianonban megkötött szerződés alapján elcsatoltak Magyarországtól jelentős területeket, így a békeszerződés eredményeképp elveszítette Magyarország területének kétharmadát, amelyeket a szomszédos országokhoz csatoltak

A konferencia adatai szerint mintegy 3 millió magyar lakost csatolt el a béke, amely viszont kimondta az ország függetlenségét. 35 000 főnyi hadsereg fenntartására jogosította fel Magyarországot, és jóvátétel fizetésére kötelezte a többi vesztes országhoz hasonlóan.

A háborús jóvátétel összegét ekkor még nem határozták meg, de azt már kimondták, hogy 30 esztendőn át kell törleszteni.

Az 1910. évi népszámláláskor összeírt 20 886 487 főnyi népességből 7,6 millió (36%) került az új államhatárok közé. Az elcsatolt területek lakosságából 3 241 895 (30%) magyar anyanyelvű és nemzetiségű volt, s mintegy fele összefüggő tömbben, közvetlenül az új államhatárok mentén élt.

A trianoni békeszerződést követően 1920 és 1924 között területcserék és népszavazások is történtek, amelyek kialakították a későbbi, ma is meglévő határokat. A legnevezetesebb a népszavazások közül a Soproni népszavazás, amely a Hűség Városává avanzsálta Sopront. A velencei jegyzőkönyv értelmében 1921. december 14-e és 16-a között Sopron és környékének lakossága népszavazáson döntötte el, hogy összesen 257 km² Magyarországhoz vagy Ausztriához tartozzon-e. Ez volt a trianoni békeszerződés egyetlen komolyabb területi revíziója, amit a nagyhatalmak tartósan elfogadtak.