A CATL-gyár építésének fizikai akadályozását a helyi közösségeknek kell kezdenie – véli Angyal Károly, az LMP országos elnökségének titkára.

Sajtótájékoztatót tartott június 20-án Debrecenben az LMP a városba települő akkumulátorgyárakkal kapcsolatban. Angyal Károly, a párt országos elnökségének titkára arról beszélt, hogy ezek a beruházások a kormány érvelésével szemben nem a magyar állampolgároknak teremtenek munkahelyeket. „Ez egy blöffkampány” – fogalmazott. Az LMP úgy látja, az debreceni akkugyárak kapcsán emlegetett 320 milliárd forintos állami támogatásból inkább megújuló energia termelésére, valamint a kis- és közepes vállalkozások megerősítésére kellene fordítani. Az is felmerült, hogyha ezt a pénzt megkapná a város, jobban járna, mint a beruházással.

Angyal szerint Debrecent a Magyarországon élő kínaiak már Kis-Kínaként emlegetik. Mivel – a politikus információi szerint – számos ingatlant vásároltak fel itt kínaiak, valamint bölcsődéket, óvodákat és iskolákat is terveznek építeni a számukra. A politikus szerint ez még önmagában nem is lenne baj, de az igen, hogy erről nem kérdezték meg a helyi lakosságot.

Jármi Péter, az LMP természetvédelmi szakszóvivője úgy fogalmazott, hogy az akkumulátorgyáraknak juttatott állami támogatás összemérhető Debrecen több évi költségvetésével. Mint mondta, ha az állami forrásokat az épületenergetikai fejlesztésekre is lehetne fordítani, akkor akár 50-53 évig tudnák finanszírozni a DKV szolgáltatásait. A szakszóvivő szerint Debrecenben kedvezményesen igénybe vehető bérlakásokat is kellene építeni. A településnek szerinte egy szociális szolgáltató várossá kell válnia. Jármi hangsúlyozta, miközben a GDP felét a nagyvállalatok adják, a munkavállalók közel kétharmadát a kis- és közepes vállalkozások foglalkoztatják, ezért inkább részükre kellene további támogatást biztosítani.

A Debreciner munkatársai megkérdezték a szóvivőt, hogyan pótolná rövidtávon az LMP a gazdasági haszonnak a kiesését. Jármi azt válaszolta, a 320 milliárd forint elköltése erősíti a gazdaságot, a helyi cégek erősítése pedig növelné az ezekből származó adóbevételeket.

Arra a kérdésre, hogy az LMP tervezi-e a déli gazdasági övezetben épülő CATL-gyár megvalósulásának fizikai akadályozását, Jármi Péter azt mondta, akkor élnek ezzel az eszközzel, ha az építkezés már kezd visszafordíthatatlan állapotokat okozni. Angyal Károly leszögezte, a helyi közösségeknek kell ezt kezdeményeznie, az LMP ebben az esetben segíteni fog. Úgy fogalmazott, régi LMP-s szokás az „odaláncolás”, ezt szükség esetén szívesen felelevenítik.

A sajtótájékoztatóról készült videó itt megtekinthető.

Forrás: Debreciner, eredeti cikk szerzője: Polgár Tóth Tamás