Nikola Tesla 1856. július 10-én született az Osztrák-Magyar Monarchia horvátországi területén lévő Smiljan településen. Édesapja szerb-ortodox pap, édesanyja háztartásbeli volt. A karlstadti középiskolát követően mérnöknek tanult Grazban, majd a prágai egyetemen 1879-1880 között. A fizika és a matematika specializáció után az elektromosságtan iránt érzett különös vonzalmat.

Elektromérnökként karrierje Budapesten indult egy telefontársaságnál, a Puskás fivéreknél. Itt született első találmánya is, egy távbeszélő-erősítő. Később figyelme a mágneses indukciós motor felé fordult, majd 1882-ben a párizsi Continental Edison Company-nál dinamó tervezőként helyezkedett el. Szabadidejében Strassbourgban megalkotta az indukciós motor prototípusát.

1884-ben pár centtel és egy ajánlólevéllel a zsebében Amerikába hajózott. New York City-be néhány versével és egy repülőgép tervezetével érkezett meg. Thomas Edison cégénél New Yersey-ben kapott állást, de a két feltaláló nem fért meg egymás mellett: míg Edison az egyenáram (D.C.), addig Tesla a jobban szállítható váltóáram (A.C.) és a hatékonyabb váltóáramú berendezések fejlesztése mellett kardoskodott.

A zseni nevéhez, – aki jóval megelőzte korát – 146 szabadalmaztatott találmány fűződik, mint a váltóáram, a rádió, a modern villanymotor vagy a távvezérlés.

Nikola Tesla kétségtelenül minden idők egyik legkitűnőbb lángelméje, akinek zsenialitását csak Arisztotelészéhez és Leonardo da Vinciéhez hasonlíthatjuk, egész világunkat átalakító találmányait pedig már kortársai is a kerék és az egyiptomi piramisok jelentőségéhez mérték.

Tesla felfedezéseinek és szabadalmainak köszönhető, hogy az elmúlt évszázad során az elektronikai eszközök a mindennapjaink nélkülözhetetlen részévé válhattak, hiszen példának okáért az okostelefon vagy a vezeték nélküli elektromos töltés alapelveit is elsőként személyesen maga, Tesla fektette le.

A különleges személyiségű tudóst több ország is joggal érzi magáénak. Kevesen tudják, de a szerb származású, horvát területen született Tesla szakmai karrierje Budapestről, a Puskás Telefontársaságtól (első munkahelye) indult, később, már világpolgárként elérve Amerikába, ahol megvalósíthatta gyermekkori álmát, amikor is megtervezhette a Niagara-vízesésre épített anno világcsodának számító erőművét.

Tesla komoly örökséget hagyott az utókorra. Nikola Tesla élete során, műszaki zseniként sokat szenvedett anyagi nehézségeitől, és a hírnév hiányától élete során, a munkássága és találmányai napjainkra már világszerte elismerést kapnak és viszik tovább az örökségét.

1960-ban teslának nevezték el a mágneses indukció SI mértékegységét (jele T), hagyatéka 2003-ban az UNESCO dokumentációs világörökségének része lett. Az ő nevét viseli a Tesla autómárka, és többek között a cseh Tesla okosotthon márka is.

Fotó: wikimedia.org