A Fiatalok Világnapjának fontosságát mindannyian át tudjuk érezni, hiszen ahogy múlnak az évek, úgy válik egyre fontosabbá a fiatalságunk és az ifjúság.

A Nemzetközi Ifjúsági Nap megtartását 1999 decemberében hagyta jóvá az ENSZ Közgyűlése a fiatalok ügyeiért felelős miniszterek világkonferenciájának javaslatára.

Célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a fiatalok társadalomban betöltött szerepére, jogaikra, kötelességeikre és a mindennapi problémáikra.

Ezen a napon a világ számos pontján a helyi ifjúsági szervezetek rendezvényeket, akciókat szerveznek.

Ma világszerte mintegy 1,2 milliárd 15 és 24 év közötti fiatal él, ami a világ népességének 16 százalékát teszi ki.

A Budapesti Európai Ifjúsági Központ (BEIK) 1995-ben nyitotta meg a kapuit az Európa Tanács első olyan intézményeként, amely egy, a korábbi vasfüggönytől keletre található országban létesült. Minőségi képzési programjaival és szakmai segédanyagaival a BEIK olyan szerteágazó tevékenységet folytat, amely hatékonyan támogatja az Európa Tanács ifjúsági szektorának legfontosabb célkitűzését: a fiatalok bevonását egy befogadó, igazságos, demokratikus, szolidáris és átlátható Európa építésébe.

A Központ hivatalos átadására 1995. december 15-én került sor, működésének feltételeit a még ugyanebben az évben aláírt székhely-egyezmény rögzíti. Az átadást követő első esztendőben a BEIK mintegy 60 rendezvénynek adott otthont. Az akkori program még szinte kizárólag az Ifjúsági Igazgatóság éves programtervében meghatározott szemináriumokból és képzésekből állt. Érdemes megjegyezni, hogy Magyarországon ebben az időben nyitott vízumrendszer volt, amely lehetővé tette, hogy sok olyan fiatal is részt vegyen a programokon, akik nemzetiségüknél, menekült vagy menedékes státuszuknál fogva, vagy amiatt, hogy hazájuk háborúban állt, egyébként kirekesztődtek volna a nemzetközi programokból.