Valahogy úgy vagyunk vele, mint a csokival, hogy lehet kerek, gömbölyű, hosszúkás, tölteni való, vagy kosszarvú, édes vagy csípős, étkezési vagy fűszer, de lehet zöld, sárga, piros, akkor is imádjuk. A háztartásban használjuk nyersen vagy őrölve, sütve vagy párolva, a paprika minden formájában finom és egészséges. tehát nem csak egy kiváló lecsó alapanyag, de még gyógyít is.

A paprika közismert, hogy kiváló C-vitamin forrás, de ezenkívül még található a paprikában: béta-karotin, kálium, magnézium, kalcium, vas, B-, és E-vitaminok, A-provitamint valamint folsav.

Ezek után lássunk néhány egészségre gyakorolt hatását:

1, A paprikában a sok vitamin mellett kevés kalória található. Tehát ideális a nyári fogyókúra idején. Ráadásul a rekkenő hőségben azért is ajánlott a fogyasztása, mert sok vizet és nem csak kevés kalóriát tartalmaz. Jó tudni, hogy a piros paprika háromszor, a zöld kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint például a narancs.

2, Nagyon kevesen tudják, hogy a paprika fogyasztásával jót teszünk a hajunknak. A paprika alapanyaga a kapszaicin ugyanis csökkenti a zsírszövetek mennyiségét és a vérzsír-szintjét a szervezetünkben. Megelőzhető vele a hajhullás is.

3, Ugyanez az összetevő segít nekünk abban is, hogy megszűnjön a migrénes fejfájásunk, és még fogfájásban is a segítségünkre siet.

4, A nyári nagy melegek idején könnyebben elfáradunk. Nos, ebben is a segítségünkre siet a paprika. A benne található hatóanyagok felmelegítik a vért, csökkentik a krónikus fáradtságot, kimerültséget és mivel javítják a keringést, ezáltal emelik a vérnyomást is. A csípős paprikák fájdalomcsillapító hatást tudnak kifejteni a termés ereiben és a magokban fellelhető nagy mennyiségű kapszaicin okán.

5, Mindezek mellett a rendszeres paprika fogyasztók étrendjükkel jótékonyan késleltetik a mozgásszervi betegségek kifejlődését, a csontok, ízületek kopását.

6, A paprika hatóanyagait előszeretettel hasznosítja a kozmetikai ipar például a narancsbőr elleni szerekben. Kiváló vérbőség-, keringési és anyagcsere-fokozó, regeneráló, kötőszövet-erősítő és tisztító hatással rendelkezik.

7, Az őrölt paprikából gyakran készítenek bedörzsölő szert, mert hatóanyagaival kiválóan oldja a merev izmokat, csillapítja a reumás fájdalmakat és az izomlázat. A kapszacin-tartalmú kenőcsöket alkalmazzák még pszoriázis kezelésére.

8, Nagyon sokan alkalmazzák a csípős paprikát a torokgyulladások esetén, vagy a szájüregi fertőzésekkor, mandulagyulladáskor.

9, Érdemes elkezdeni a rendszeres fogyasztását, mikor az allergia tüneteit észleljük magunkon.

10, Aki kedveli a csípős paprikát, az szabályozhatja vele a vérkeringését, mert erősíti a szívet, az artériákat és az idegeket, amennyiben rendszeresen fogyasszuk.