A napelemes rendszereket üzemeltető háztartások esetében – fokozatos kivezetés mellett – továbbra is fenntartható az eddig alkalmazott éves szaldó elszámolás rendszere jövőre – közölte Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke a közösségi oldalán közzétett videójában pénteken.

Juhász Edit és Lantos Csaba energiaügyi miniszter pénteken egyeztettek a háztartási napelemes rendszereket érintő elszámolási szabályok módosításáról.
    Juhász Edit elmondta: a hivatal önálló szabályozó hatóságként olyan szabályozási keretrendszer kialakítására törekszik, mely hatékonyan támogatja a megújuló energiaforrások felhasználását. A háztartási méretű kiserőműveket működtető fogyasztókra vonatkozó elszámolási szabályokat részben kormányrendelet, részben pedig a hivatal elnökének rendelete tartalmazza.
     A pénteki egyeztetésen az energiaügyi miniszterrel közösen áttekintették, hogy milyen elszámolási rendszert lehet és célszerű működtetni a hazai szabályozásban.
    Kitért arra, hogy a bruttó elszámolás jövőbeni bevezetése elkerülhetetlen. Nemcsak az uniós irányelvek teljesítése miatt. Azért is, mert a napelemes rendszerek elterjedésének bizonyos szintjén túl már ez biztosítja a leghatékonyabb és legbiztonságosabb működést.
    Közlése szerint megvizsgálták, hogy az éves szaldó elszámolásból való áttérés a bruttó rendszerbe milyen módon történhet. Egyetértettek abban, hogy az éves szaldó fenntartása – amennyiben a jog kiszámíthatóan biztosítja annak kivezetését – nem ütközik uniós jogba. Ennek figyelembevételével, valamint a korábban eszközölt beruházások kedvezőbb megtérülése érdekében arra jutottak, hogy ezt az átmenetet választják és rögzítik a szabályozásokban.
    Kiemelte: mindez azt jelenti, hogy a meglévő napelemek tekintetében jövő évtől nem térnek át a havi szaldó elszámolásra, hanem fokozatosan kivezetve fenntartják az éves szaldó rendszerét. A MEKH az új szabályozás alapját jelentő rendeletmódosítást előkészíti, és gondoskodik annak kihirdetéséről.
    Előremutatónak nevezte, hogy az energiahatékonysági célú beruházások aránya az otthonokban folyamatosan növekvő tendenciát mutat. „Ezt szem előtt tartva a célunk továbbra is az kell legyen, hogy a műszaki biztonság fenntartása mellett a szabályozás ösztönözze a zöld beruházásokat. A felelősen gondolkodó fogyasztókat segítse hozzá ahhoz, hogy minél több megtermelt energiát fogyasszanak el helyben” – fogalmazott Juhász Edit.

Forrás: MTI