A hétvégén uralkodóvá vált esős, felhős szemerkélős időben bátran belekezdhetünk a csemetékkel egy kis kreatív alkotásba. Minden háztartásban akad néhány használaton kívüli befőttesüveg, ecset és vízfesték, tempera vagy akár akril festék. A többi már csak a kreativitásunkon múlik.

Nézzük, hogy pontosan mire is lesz szükség a lámpás elkészítéséhez:

  • néhány befőttes üveg, változatos méret = sokszínűség,
  • ecset a festék felviteléhez, ha nincs, akkor bátran használj például fültisztítót,
  • vízfesték, tempera, vagy akril festék, ha nincs, akkor ragassz papírdarabkákat az üvegre,
  • fekete filctoll, ha nincs, akkor jöhet a szemöldökfesték, cipőkrém, stb.
  • ha minőségi munkát szeretnél, használj halloween motívumokat,
  • madzag vagy szalag, kötöző raffia a díszítéshez, de elhagyható,
  • mécses, akár az egyszerű vagy akár színes teamécses.
Néhány tanács mielőtt belekezdünk a halloween lámpás készítésébe:
  • A változatos méretű és alakú és befőttes üvegek remekül mutatnak egy csokorban,
  • Jó tanács! Mielőtt belekezdenél az alkotásba, áztasd le a befőttes üvegekről a címkéket, a ragasztó háztartási benzinnel vagy erős konyhai súrolóval távolító el az üvegről. Utána jöhet az alapos mosás. Fontos, hogy az felülete ne legyen zsíros, mert zsíros üvegre nem tapad a festék.
  • Ajánlatos a munkafelületet előkészíteni, papírral letakarni az asztalt, gyermekre festőkötényt adni.

A befőttesüveg festéséhez legalkalmasabb a narancssárga színű festék, amit keveréssel is előállíthatunk, de használhatunk lila, fekete vagy éppen piros és zöld festéket is. Nyugodtan látszódhatnak az üveg külső falán az ecsetvonások, mert a tök is ilyen csíkozású, és így hangulatosabban szűrődik át majd a mécses fénye.

Várjuk, meg amíg az alapszín megszárad az üvegen és csak a teljes száradás után vigyük fel a halloween motívumokat fekete festékkel az üvegre. Mintát vásárolni is lehet, de egyszerűen letölthető mintákat is találhatunk bármikor az internetes felületeken.

A festett üvegek ízlés és a felvitt festék minőségétől függően felhasználhatóak akár kültérben, akár beltérben. Viszont nagyon fontos, hogy a benne meggyújtott mécses ne okozzon tüzet, ezért ne helyezzük függöny alá vagy közelébe.

Halloween népszerűsége attól függetlenül, hogy tetszik vagy nem, egyre töretlenebbül ível felfelé, különösen kedvelt a gyermekes családok körében. Jó program együtt alkotni valami érdekeset, szépet. Akár halloween lámpást befőttes üvegből!

Halloween ünnepe sokak számára csak a halloweenezést, a töklámpások faragását, és a körnezet díszítését jelenti. Halloweenkor nem biztos, hogy mindenki útnak indul és csokit, cukorkát gyűjt, de a szép, színes dekorációt ettől függetlenül szívesen elkészíti és felhasználja a közvetlen környezetében, otthonában.

Nézzünk egy kis halloween történelmet:

Samhain az egyik legjelentősebb ünnep z ősi kelta hagyományokban, ami az újév kezdetét jelenti. Halloween október 31-én sötétedéskor kezdődik, és másnap estig tart. A kelta népeknél az ünnepek a sötétséggel, a sötétedéssel kezdődnek, mert meglátásuk szerint a a sötétség mindig megelőzte a fényt. Így szerintük a tél kezdete egyben az év kezdete is.

Napjainkban halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik Trick or treat! (kb: Csokit vagy csalunk!) kiáltással szólítják fel a háziakat állásfoglalásra, hasonlóan a magyar adománygyűjtő betlehemezéskor vagy Gergely-járáskor, Balázsoláskor elhangzó: „szalonnát, szalonnát, ha nem adnak szalonnát, kifúrom a gerendát!” kiáltáshoz. A gyerekek Halloweenkor édességet kapnak, és többnyire baráti társaságban, jelmezbált rendezve, vidáman ülik meg az újév kezdetét jelző ünnepet, hasonlóan Szilveszter napjához.

Halloweenkor programokból sincs hiány, például: Halloween a Zselici Csühögőn, amelyről a bahir.hu oldalon tájékozódhat!