Az elmúlt években egyre inkább tendenciává vált a magyar börtönökben, hogy a látogatás során az elítéltek plexifallal választották el a látogató hozzátartozóktól. Ennek oka elsődlegesen nem a Covid19-járvány volt, ugyanis a tendencia már a vírus előtt megkezdődött és azóta is folyamatosan tart. Korábban csupán abban az esetben volt tiltható az elítéltek és hozzátartozóik érintkezése, ha ez biztonsági kockázattal járt, a plexifalak azonban általánossá tették ezt.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának legújabb döntése azonban ezt drasztikusan megváltoztathatja. A Bíróság ugyanis két magyar ügy kapcsán is úgy döntött, hogy nem elfogadható ez a fajta megnyilvánulás.

a plexis beszélővel az állam megsértette a panaszosoknak a családi és magánélethez fűződő jogát. A fogvatartott és a látogatók elkülönítése plexifallal csak akkor lehet jogszerű, ha azt biztonsági megfontolások indokolják. Ha nincsen biztonsági kockázat, akkor nem jogszerű az elkülönítés.”

Az Index beszámolója alapján az egyik fogvatartott két családtagja fordult a strasbourgi bírósághoz. Ők nem látogathatták fizikai elkülönítés nélkül elítélt hozzátartozójukat, és az emiatti panaszukat a magyar ügyészség és bíróság is elutasította. A jogellenesség megállapítása mellett a kérelmezőknek 5-5.000 Euró jóvátételt is megítélt.