Fenntartható szilveszter?

Sokan most bizonyára nevetnek egyet ezen a címen, vagy a fejüket vakarják. Miket írnak ezek?! Fenntarthatóság? Kérdezhetik… na de miről is beszélünk. Lehet fenntartható szilveszterünk? Igen lehet és tulajdonképpen nem is kell sok mindent tennünk érte, elég csupán odafigyelni pár dologra. A menü elkészítéséhez használt alapanyagok beszerzésére, vagy a kellékek használatára, a mennyiségekre. És ez valóban ilyen egyszerű lenne? Ha teszünk érte akkor igen.

Alapanyagok a fenntarthatóság és a zöld gondolkodás jegyében

Először is tervezzük meg a menüt, készítsünk bevásárlólistát, ne csak spontán vásároljunk. Ha listával a kezünkben indulunk útnak, akkor elkerülhetjük a felesleges kiadásokat, így tehát spórolunk. Napjainkban komoly probléma az élelmiszerpazarlás. Tudták, hogy az EU területén évente 59 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik? Ez személyenként több mint 130 kilogrammot jelent. És ennek a hulladékmennyiségnek több mint a fele a háztartásokból jön. Ez ellen tennünk kell nekünk is. Ilyenkor karácsony után biztosan sokunknak több ételmaradéka is van. Ezeket kiadagolva le is lehet fagyasztani és később elővenni, vagy felhasználni más ételek készítéséhez. Ezért érdemes a szilveszteri, vagy újévi menüket tudatosan tervezni és csak annyi alapanyagot beszerezni amennyi szükséges. Amikor elindulunk a beszerzőkörútra, akkor részesítsük előnybe a termelői piacokat, csomagolásmentes boltokat. Vigyünk magunkkal dobozt, befőttesüveget, tasakot, amelybe a kíván árukat beletesszük, így nem kell műanyagzacskókat vennünk. De vásárolhatunk „kosárközösségektől” is.

Ma már számos településen alakulnak ezek a közösségek, amik olyanok mint egy piac. Pécsett is már 2020-ban megalakult a Pécsi Kosár Közösség. Akik, több tucat termelővel, önkéntesekkel, heti rendszerességgel adják át a megtermelt, előállított élelmiszereket a megrendelések alapján. Ezeknek a közösségeknek a célja, hogy a termelőtől közvetlenül a felhasználó asztalára kerüljön az élelmiszer. Kihagyva különböző köztes közvetítőket, kereskedőket, ez az úgynevezett „REL – Rövid Ellátású Lánc” Ezek a lokális megoldások elengedhetetlenek ahhoz, hogy új,  ökológiai és a gazdasági problémák kezelésére választ adó rendszer jöhessen létre.

Szilveszteri zöld kellékek, dekoráció

Amikor azt mondjuk „zöld dekoráció, vagy kellékek” akkor persze nem a színére gondolunk. De arra igen, hogy ne vásároljunk felesleges kellékeket, dekorációkat a szilveszteri bulira, ami utána a kukában végzi. Inkább készítsünk magunk, vagy legalább arra figyeljünk, hogy lebomló alapanyagokból készüljön. De lehet olyan tartós díszítést is beszerezni, amit évekig használhatunk. Újabban sajnos eléggé elterjedt szokás a szilveszteri „köztéri szemetelés”. A buli jó hangulatában a poharakat, palackokat, szalvétákat és még sok minden mást, sokan egyszerűen csak ledobják a földre. Amit aztán másnak a települések tisztaságért felelős munkatársai szednek össze, takarítanak el. Így persze több tonna hulladék keletkezik. Nem is beszélve konfettiről, vagy az ahhoz hasonló, újabban akár műanyagból készült szemétről. Ezeknek nyomai még hónapok múlva is megtalálhatóak a köztereken.

Kis odafigyeléssel sokat tehetünk a környezetünkért és spórolhatunk is. Boldog, zöld és fenntarthatóbb új évet kívánunk mindenkinek!

A „veganuárról” olvashatnak itt!