Az ünnepek alatt a legtöbben – bevallom én is – a pihenés mellett a túlevésre fektettük a hangsúlyt. Na nem azért, mert olyan jó móka, ha az embernek napokig fáj a hasa. Sokkal inkább azért, mert bár nem lehetetlen, de nem is könnyű ellenállni az ünnepi menünek. Töltött káposzta, hal, halászlé, az egyéb nehéz, húsos ételekről, süteményekről nem is beszélve. Éppen itt a tökéletes alkalom, hogy egy kis kihívás elé állítsuk magunkat az új évben. Erre pedig tökéletes apropó a veganuár elnevezésű kezdeményezés.

Mi is az a veganuár?

A kihívás, amelyet 2014-ben indított útjára Jane Land és Matthew Glover, lényege, hogy egy hónapon keresztül, tehát egész januárban nem fogyasztanak a résztvevők sem húst, sem pedig más, állati eredetű terméket. Bizony, a veganuár nem vegetáriánus, hanem vegán étrendet takar.

Élet a rántotthúson túl és személyes tapasztalatok

Szóval vegán étrend, nézzünk egy kicsit a mélyére a dolgoknak. 2023 januárjában én magam is belevágtam és első alkalommal kipróbáltam a veganuárt. Az én személyes motivációm az volt, hogy megtudjam, hogy rendszeres húsevőként mennyire jelent majd nagy kihívást ez az időszak. Őszintén szólva az első néhány nap kivételével abszolút nem volt probléma. Nagyjából 3-4 nap kellett ahhoz, hogy fejben teljesen átálljak. Ennyi kellett, hogy ne a megszokott szalámikat keressem a boltban és kicsit elkezdjek távolabb „látni” a reggeli tükörtojásnál.

Izgalmas egy hónap volt, mert bár egyébként is rendszeresen főzök, most teljesen új recepteket és általam nem ismert hozzávalókat is ki kellett próbálnom. Így jutottam el például olyan ételekig, mint a gombával készülő „pulled pork” vagy a képzeletbeli szakácskönyvemben néhányszor már korábban is feltűnő lencsepörkölt.

Mégis mire jó ez?

Vegyük sorra, hogy miért érdemes kipróbálni – és igen, a legfontosabb indokot szándékosan hagytam a felsorolás végére – a veganuárt. Azzal, hogy egy hónapon át kiiktatjátok a húskészítményeket és állati eredetű táplálékokat az étrendetekből, arra ösztönzitek magatokat, hogy változatosabban főzzetek, étkezzetek. Sőt, talán nem túlzás kijelenteni azt sem, hogy néhányan – én is közéjük tartoztam – rádöbbenhetnek ez idő alatt, hogy korábban mennyire egyoldalúan táplálkoztak.

Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a vegán étrend jóval könnyebb ételeket tartalmaz, ami finoman szólva sem jön rosszul a karácsonyi zabálás után. A szervezetünk kicsit fellélegezhet így az új év kezdetén.

Végül, de abszolút nem utolsó sorban pedig ott vannak a zöld szempontok és vélemények a húsfogyasztással kapcsolatban. A Greenpeace Magyarország egy 2020-as cikkében részletesen foglalkozott a húsipar és az állattenyésztés nagymértékű környezetterhelésével és annak hatásaival. A cikkben arról írnak, hogy a 2020-as adatok alapján ott tartunk, hogy a bolygó szárazföldi területeinek 26%-át szarvasmarhák legeltetésére, vagy takarmánytermesztésre használjuk.

De a zöld ügyekkel foglalkozó Greenfo nevű portál 2021-es írásában szereplő adatok alapján is képet kaphatunk arról, hogy nem csupán a levegőbe beszélnek azok, akik a húsipartól és az egyre nagyobb méreteket öltő állattenyésztéstől féltik bolygónk jövőjét.