Szilveszteri babonák, szokások. Biztosan mindenkinek az ismerősei között van olyan, aki szilveszter közeledtével elkezdi sorolni a különféle babonákat. Mit szabad tenni, mit nem szabad, mit együnk és persze mit ne. Nézzünk ezekből egy válogatást.

Úgy tartja a mondás, hogy amit az újév első napján csinálsz, az később, az év során újra megismétlődik. Ezért igyekezzünk csupa jó és kellemes dolgot csinálni, hogy az előttünk álló év is ilyen legyen. Tehát jól megrakott asztal mellett, jó hangulatban, baráti társaságban töltik az időt.

„Már a XVIII. században megjegyzi a tudós Bod Péter, hogy újévkor fokhagymakalendáriumokat készítenek, melyekből az év tizenkét hónapjának időjárására jósolnak. Például tizenkét gerezd fokhagymába sót tesznek. Minden gerezd egy hónapnak felel meg. Amelyik gerezdben reggelre nedves lesz a só, az a hónap is nedves lesz, sok eső vagy hó esik majd.
A jósló szokások közé tartozik a szilveszteri ólomöntés, a lányok pedig mindenféle mágikus praktikával azt igyekeznek megtudni, ki lesz a férjük.” – írja Szabó Emese szegedi foglalkozásvezető itt megjelent írásában.

Sokak által ismert népszokás az is, hogy az óvétől nagy lármával búcsúznak el. Egyes vélemények szerint ennek oka az óév kiűzése lehet.

Mi szabad és mi tilos szilveszterkor és újévkor

„Tilos szemetet kivinni a házból, mert kidobja a jövő évi szerencséjét is! Nem szabad mosni és ruhákat teregetni! De nem maradhat száradó ruha sem a szárítón, mert jövőre akasztott ember lesz a családban! Nem szabad kölcsön adni sem, mert következő évben házunkból a szerencse inkább kifele megy. Aki pénzt ad ki újévkor, egész évben azt fogja csinálni. Szilveszterkor ne egyen meg mindent, hagyjon a hűtőben is, hogy az új esztendőben se szenvedjen hiányt semmiből! A hagyomány szerint az újévi erős fények és zajok távol tartanak mindenféle rosszat. Aki szilveszter és újév között születik, abból nagy úr lesz.Tartózkodjon a vitáktól, veszekedésektől újévkor mert amit az újév napján cselekszik az ember, az hatással lesz egész évre. Újév napján, aki korán kel, egész évben friss lesz. Aki gyengének, betegnek érzi magát, az egész évben ilyen lesz. Törekedjen arra, hogy újév napján az első látogató férfi legyen, akkor lesz csak szerencsés. Akit újévkor megvernek, mindennap kikap a következő esztendőben.” – írja az alon.hu

Mit együnk, vagy esetleg ne..

 Az év első napján lencsét kell enni, hogy sok pénzünk legyen. De nem csak a lencse hozhat jólétet, hanem minden, apró szemű étel, így akár a bab is, de sokan a rizs gazdagító erejében is hisznek. A sült malac fogyasztása ajánlott, mert a malac kitúrja az orrával a szerencsét. Nagy szerencse, ha köröm, csülök, fül és farok is kerül a sültes tálra. A malac szájába négylevelű lóherét is szoktak tenni, hogy teljes legyen a siker. De miért is hoz szerencsét a négylevelű lóhere? A hagyomány a kereszténység előtti pogány időszakra vezethető vissza, amikor a négylevelű lóherét kelta amulettekként használták a druidák, vagyis a kelta papok. Szerintük védelmet nyújt a rossz szellemekkel szemben.

„A szilveszteri halfogyasztásról megoszlanak a vélemények. Egyes hagyományok szerint, ha valaki vízparton él, az bátran fogyaszthat ilyenkor is halat, mert annyi pénze lesz, ahány pikkely van a hal hátán. Ellenben, ha valaki szárazabb vidékeken lakik, az ne egyen halat szilveszterkor, mert elúszik vele a szerencséje. A rákfogyasztásról úgy tartják, nem ajánlatos szilveszterkor, mert hátrafelé fogja vinni a szerencsét.” – írta meg az Agroinform

Szilveszterkor és újév napján ne együnk baromfit, mert elkaparja a szerencsét. A pulyka még roszabb, hiszen amellett, hogy kapirgál, még mérges is, így vitákat hozhat az újévben.

Nézzük át az év utolsó napján a kamrát, és töltsük fel az liszttel, cukorral, mézzel, mert az üres edény szegényes kamrát ígér a következő évre. A mézre különösen ügyeljünk, mert ha mézes ajakkal csókoljuk meg a szerelmünket szilveszter éjjelén, akkor a szerelmünk tartós lesz.

Vajon milyen idő lesz szilveszterkor? Kattintson ide és megtudja!