Az év utolsó heteiben, napjaiban senki nem szeret már politikával vagy közügyekkel foglalkozni. Meg is lehet ezt érteni, mert a többi napon ezek a témák folynak még a csapból is. Akkor is utolér minket valamennyi ilyen hír, ha igyekszünk elzárkózni előlük. A fizetett politikai hirdetésekről nem is beszélve.

Vannak viszont olyan ügyek, amelyek esetében kifejezetten pozitív, hogy a közbeszédben folyamatosan napirenden vannak. Ilyenek a zöld ügyek, a klímaváltozás kérdésköre és a lehetséges egyéni és globális megoldások. Persze, a legjobb az lenne, ha egyáltalán nem létezne ez a probléma és akkor beszélni sem kellene róla. Viszont létezik, kézzelfogható, a saját bőrünkön tapasztalhatjuk. Gondoljunk csak arra, hogy az idei ünnep közelebb volt egy tavaszi délutánhoz, mint a vágyott fehér karácsonyhoz.

Voltak olyan történések az elmúlt egy évben sajnos szép számmal, amelyek valamilyen zöld vagy a fenntarthatósághoz, környezetünk védelméhez kapcsolódott. Ami viszont ennél is fontosabb, hogy voltak olyanok, amely esetekben a felmerülő problémák nem oldódtak meg az óévben. Ezek tovább jönnek velünk 2024-be is.

Akkumulátorgyárak

Az idei évben csúcsra járatta a kormány azt a tervét, miszerint akkumulátor „nagyhatalmat” csinál Magyarországból. Egymást érték a bejelentések arról, hogy melyik magyar településekre érkezik egy újabb kínai, koreai üzem. Ezzel párhuzamosan rendszeressé váltak a tiltakozások a civilek, az érintett helyi lakosság és a zöldek részéről is. A tiltakozások legfőbb kiváltó okai, hogy a kormány előzetesen nem folytat egyeztetést a beruházásokról az érintett településekkel. Továbbá az, hogy a tervezett gyárak jelentős környezetterhelést is hoznának magukkal, illetve óriási energiaigényt. A politikai szereplők is tiltakoznak. A pártok részéről az akkugyarmatosítás ellen leghangosabban az LMP-Magyarország Zöld Pártja szólal fel.

Atomtemető

2015-ben Orbán Viktor miniszterelnök személyesen tett ígéretet arra, hogy nem épül atomtemető a városunk határába a pécsiek megkérdezése nélkül. Azóta a pécsi közgyűlés az LMP javaslatára tiltakozó határozatot is fogadott el, a kormány azonban továbbra sem állt el a tervektől. Boda térségében továbbra is kutatnak, alternatív helyszíneket nem jelöltek meg. A tiltakozás ellenére pedig milliárdokat költenek a projektre.

Az atomtemető-projekt folytatását nemrég a helyi Fidesz-KDNP-s képviselők mellett a Jobbik és a Mi Hazánk is megszavazta az Országgyűlésben. Erről Keresztes Lóránt, az LMP pécsi országgyűlési képviselője tartott nemrég sajtótájékoztatót, amiről bővebben itt írtunk:

Vizeink védelme

Természetes vizeink, valamint az ivóvíz védelme korunk legnagyobb kihívásainak egyike. Mégsem láthatjuk a döntéshozók részéről azt a törekvést, hogy ezeket minden eszközzel megvédjék. A Balaton, a Fertő és a Velencei tó partján látható gigaberuházások, természetpusztítás szomorú tanúbizonyságot tesz arról, hogyan is áll a jelenlegi kormányzat ezeknek a természeti kincseknek a megőrzéséhez. Védelem és fenntarthatóság helyett csak a saját érdekek kiszolgálását láthatjuk. A természeti értékek pusztításától sem riadnak vissza akkor, ha szállodákat, villákat vagy yacht kikötőt akarnak éppen építeni.

Az ivóvíz szolgáltatás is kritikus állapotban van. Több ezer milliárdnyi forrás hiányzik a rendszerből, óriási a szakember hiány, a problémák pedig országszerte jelentkeznek. Sajnos megyénkben is láthatunk erre példát Szigetvár esetében. Erről szintén Keresztes Lóránt számolt be rendszeresen a sajtónak és a lakosságnak: