A penzcentrum.hu ma kora hajnali írásában konstatálja azt a szomorú tényt, hogy hazánkban évről-évre, a különböző kormányzati döntések és intézkedések ellenére is folyamatosan emelkedik a betöltetlen háziorvosi praxisok száma Magyarországon. Napjainkra világossá vált, hogy a folyamat már megállíthatatlan.

2013-ban például még sokkal több háziorvosi körzet üzemelt, mint az elmúlt évben. Az adatokból kitűnik, hogy amíg 2013-ban mindössze a praxisok 3,4 százaléka állt üresen, 2024 év elején ez az arány már felugrott 12,8 százalékra.

Magyarországon 10 háziorvosi körzetből 8 körzetben ráadásul sajnos több háziorvosi körzetben is már több mint 6 hónapja üresedett meg az ellátás. Szinte hihetetlen, de van olyan település is hazánkban, ahol már 20 éve nincs háziorvos.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nagy a különbség a magyarországi megyék megüresedett, és üresen álló körzetei között. Az évek óta üresen álló körzetek helyettesítése napjainkra jelentősen kihathat már azoknak a körzeteknek is az ellátására, ahol elvileg van még állandó háziorvos, de azok folyamatos helyettesítésre vannak kárhoztatva.

Magyarországon vármegyékre lebontva, a jelenleg tartósan betöltetlen körzetek számát tekintve magasan vezet Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye, itt 80 orvost váró praxis található 2024 év elején, ez a szám 7-tel több a 2023 januárinál. Nagyon érdekes, de Pest vármegye áll a második helyen a listán, ahol például 53 betöltetlen körzet van jelen pillanatban. A nem éppen dicsőséges lista harmadik helyén Budapest található a jelenleg 49 betöltetlen körzetével, a budapesti, üresen álló körzetekhez viszont „csak” 60 ezer lakos tartozik. A lista negyedik helyét megszerző Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében pedig 63 ezer ember várja a háziorvosát.

A magyar egészségügyben az elmúlt évek egyik legnagyobb változását az ügyeleti rendszer reformja jelentette, melynek egyik célja szintén a munkaerőhiány mérséklése illetve megállítása volt. A fokozatosan, napjainkra már szinte minden vármegyében bevezetésre került rendszer, és a mentőszolgálat utolsó ígérete szerint 2024 elejére – Budapest kivételével – az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer kezdett el működni Magyarországon.

A rendszer ugyan már a legtöbb vármegyében elérhető, és működik, de napjainkban még egyelőre nagyon is korai lenne azt megítélni, hogy a változtatásnak hosszú távon milyen hatásai, előnyei, esetlegesen hátrányai lesznek hosszú távon. Az viszont már most is előre jelezhető, hogy az ügyeleti rendszer reformja önmagában nem jelent megoldást az egészségügyi szakemberhiányra, és az egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevők jobb ellátásának érdekeire.

A penzcentrum.hu teljes írását IDE kattintva olvashatja.