Az ülésteremben jelen lévő és szavazó 478 képviselő közül 345 támogatta az előterjesztést, 104-en ellene voksoltak és 29-en tartózkodtak. A dokumentumban az Európai Parlament jogi lépésekkel fenyegeti az Európai Bizottságot, miután 10 milliárd eurós befagyasztott kohéziós forrás szabadítottak fel Magyarország számára. A csütörtökön elfogadott határozatukban a törvényhozók elítélték a Bizottság döntését, és kijelentették, hogy Magyarország nem teljesítette a bírói függetlenség követelményeit. Az állásfoglalást a képviselők nagy többsége támogatta.

„Még mindig azt látjuk, hogy a jogállamiság, például az igazságszolgáltatás függetlensége komolyan veszélyben forog Magyarországon, és ezért rossz lépés most részben feloldani a pénzeszközöket. Még rosszabb lépés lenne ha még több pénzt szabadítanának fel. Ezért támogatjuk, hogy bíróság elé idézzük a Bizottságot ellen ebben az ügyben” – fogalmazott Terry Reintke, német zöldpárti EP-képviselő.

Brüsszel jelenleg több mint 20 milliárd eurót tart vissza a magyar kohéziós és helyreállítási alapokból. Budapest az összes pénz feloldását követeli. Állásfoglalásukban azonban a képviselők azt mondták, hogy „az EU semmiképpen sem engedhet a zsarolásnak”, és felszólították a tagállamokat, hogy álljanak ki határozottan Orbán Viktor vétópolitikájával szemben.

A magyar kormánypárt visszautasította a bírálatot, szerintük az Európai Parlament elfogult.

„Egyértelműen vannak ebben a parlamentben olyanok, akik nem akarnak megállapodást a Bizottság és a magyar kormány között. Akiket nem érdekelnek a részletek, akiket nem érdekelnek a tények és a valóság. Annyira hajthatatlanok, és olyan hevesen magyar- és Orbán-ellenesek, hogy a valóság már nem számít számukra” – érvelt Hidvéghi Balázs, fideszes EP-képviselő.