Ahogy a fenntarthatóság és környezetvédelem ügye egyre népszerűbb lett, ezzel párhuzamosan megjelentek az ezzel foglalkozó tartalomgyártók is. Gondolhatunk itt klasszikus újságírókra, videós újságírókra, de akikkel ebben a cikkben most foglalkozni fogunk, ők az úgynevezett youtuberek.

A YouTube kínálta lehetőségeknek köszönhetően ezek a tartalomgyártók interaktív módon tudják megosztani mindennapi tapasztalataikat és praktikáikat. Videóikon keresztül bemutatják, hogyan lehet csökkenteni a hulladéktermelést, hogyan válasszuk a fenntartható(bb) megoldásokat, vagy például, hogy hogyan építsünk fel egy zöld kertet a városi dzsungelben. A személyes tapasztalatok megosztása a nézőkkel erősíti az elkötelezettségüket, így egyúttal közösséget is épít a környezettudatos életmód híveiből. Külön fontos és kiemelendő, hogy ezek a tartalomgyártók nem csupán egyszerűen történeteket mesélnek el, hanem valamilyen szinten edukatívnak is tekinthető a munkájuk.

Gondoljunk csak bele, hogy a mai felgyorsult világban mennyivel egyszerűbb ha egy néhány perces youtube videót tudunk megnézni egy adott témában ahelyett, hogy hosszú cikkekből, tanulmányokból kellene kibogarásznunk az információt, amire szükségünk van. Félreértés ne essék, egyáltalán nem az olvasás, tanulás és részletesebb elmélyülés ellen szeretnék felszólalni. Ezeknek igenis nagyon fontos szerepük van a technológia fejlődése mellett is. Az ugyanakkor tény – és saját tapasztalat – hogy ha szeretnék többet megtudni az elektromos autókról például, akkor nagy valószínűséggel először egy számomra megbízhatónak tartott tartalomgyártó videóit fogom felkeresni.

De felmerülhet a kérdés, hogy mégis mit, milyen hasznos információkat, tudást tud átadni nekünk egy ilyen témákkal foglalkozó youtuber. Kicsit szubjektív lesz a válaszom, mivel az ilyen dolgokat szerintem leginkább saját példákon keresztül lehet átadni. Számomra a legérdekesebb ilyen tartalmak közé a napelemekkel, napenergia hasznosításával kapcsolatos videók jelentik. Ezt követik nagyon szorosan, teljes holtversenyben az elektromos autókról és a környezetbarát közlekedési módokról szóló tartalmak és az olyan videók, amelyek passzív házak, vagy legalábbis energetikai hatékonyságuk szempontjából kiemelten pozitív példát jelentő házak építésével, átalakításával foglalkozik.

Hozok is néhány konkrét példát és egyúttal ajánlom is jó szívvel minden kedves olvasónknak az alábbi csatornákat és az oda felkerülő videós tartalmakat. A lista és az értékelés is szubjektív, előfordulhat, hogy kimarad valaki olyan, akit sokan szeretnek vagy hogy olyanok is bekerülnek a felsorolásba, akivel szemben többeknek ellenérzései vannak.

Horváth András

Horváth András sokak számára az Apple termékek bemutatásával kapcsolatban vált ismertté. A régebbi videói között főleg az aktuálisan megjelenő telefonok, számítógépek és egyéb kütyük tesztelése, értékelése volt megtalálható. Erről a területről nyergelt át aztán az elektromos autók világára. Ez pedig hozta magával az összes ehhez a témához kapcsolódó más területet, eszközöket. Ma már szinte kizárólag ilyen jellegű tartalmat készít. Ha pedig elektromos autózással kapcsolatban szeretnénk magyar nyelvű videót nézni a youtubeon, akkor Handrás megkerülhetetlen figura lett.

Számomra akkor vált kifejezetten érdekessé az ő csatornája, amikor saját házfelújítási projektjét kezdte el megosztani a feliratkozóival. Ezekben a videókban a Csobánkán vásárolt családi házának teljes mértékben fenntartható módon történő felújításának történetét követhetik végig az emberek. Nem csak arról van viszont szó, hogy látványos felvételeken megmutatja, hogy éppen mennyit haladtak a munkálatok. A különböző fejlesztések során szakemberek bevonásával magyarázza el azok működésének lényegét. Készültek ilyen módon videói a napelemek működéséről és arról, hogy kinek éri meg egyáltalán ezeknek a felszerelése. Az egyik legújabb videója pedig az energiatárolás kérdéseivel foglalkozik.

Magyarósi Csaba

Az elmúlt néhány év során Magyarósi Csaba youtube csatornájának a napi vlog videók hozták meg a kiugróan magas népszerűséget. A legtöbb vlogokat készítő videóssal ellentétben Csaba nem csupán bemutatja, hogy mivel telik egy napja. Ő előre megtervezett módon mutat be különböző témákat videókban. A tavalyi év végén nála is elindult egy sorozat arról, hogy egy zebegényi, rossz állapotban lévő családi ház teljesen zöld módon történő felújításába kezdett bele. Emellett voltak olyan kezdeményezései, mint a Budapest „kizöldítésére” vonatkozó kezdeményezés, ahol a fővárosban új zöld felületek kialakítását, fák ültetését tűzték ki célul.

Vászonzsákoslány

Antal Éva, vagyis a Vászonzsákoslány akkor tett szert országos ismertségre, amikor az Index oldalán megjelent a vele készült videó „A lány, aki nem termel szemetet és még spórol is vele” címmel. Ebből a videóból a nézők megismerhették Évát és azt az úgynevezett zero-waste életmódot, amit folytat. Ennek lényege, hogy mindennapjai során a lehető legminimálisabb mennyiségű hulladékot „termelje”. Ezzel pedig nagyon kis méretűre csökkentve az ökológiai lábnyomát. Youtube csatornáján a magasított ágyás építéstől kezdve, a rovarfogyasztás fenntarthatósági szempontjain át a globális felmelegedés okainak tárgyalásáig minden megtalálható videós formában.

Kiemelt kép: freestocks.org, Pexels