A világhírű National Geographic turisztikai magazin februári számában megjelent és a „Hónap képe” lett a Máré-várat ábrázoló légi felvétel, amelyet a Pazirik kft. munkatársai készítettek. A felvételen a januári nap éppen csak kikukucskált a vár fölött, hogy rövid időre beragyogja azt. Nem túlzás, hogy a fotó egy különleges és tünékeny pillanatot örökített meg. Köszönjük az alkotóknak! – olvasható a Máré-vár közösségi oldalán.

A Kelet Mecsek Tájvédelmi körzetben található középkori Máré-vár.

A Máré-vár legendájához tartozik egy szép népi legenda miszerint a Máré-várban lakott Máré vitéz, ifjú szép feleségével. A közeli Szentlászlón található Miklós-várban élt viszont Máré testvére, a nőtlen Miklós vitéz.

Egy napon Márét a király hadba szólította, és Máré vitéz a harcokból még hosszú évek múltán sem jött haza. Felesége már többször elsiratta, és az őrzésére hagyott várban szívesen látta vendégül sógorát,  a szomszéd vár urát, aki az idő múlásával egyre gyakrabban járt át hozzá. Addig-addig látogatta a szép sógornőjét, amíg egy szép lányuk nem született. A kislányból már majdnem nagylány lett, mikor Máré mégis hazatérhetett. Mikor egtudta, hogy felesége hűtlen lett hozzá, hát mérgében mindkét várat megostromolta, ágyúval halomra lövette. Ott pusztult el az asszony Miklós vitézzel együtt, lányuk életben maradt, de az anyja megátkozta.

Úgy tartja a népi legenda, hogy az átokkal sújtott leány még ma is a hegy mélyén rejtőzik, de minden 77. évben piros pünkösd hajnalán kiszabadul, a Máré-völgyi patakban megfürdik, majd megfésüli szép hosszú haját. Az átokkal sújtott leányt csak az a vadász válthatja meg az átoktól, aki ilyenkor arra jár és megcsókol egy medvét, egy kígyót, sőt még egy varangyos békát is. Az efféle legendáknak volt hol kialakulniuk, írja hivatalos oldalán a Máré-vár, hiszen Magyaregregy külterületén 18 középkori elpusztult faluról lehet tudni.

Forrás: marevar.hu