Összességében 0,8 százalékkal volt gyengébb a magyar gazdaság 2023-ban, mint egy évvel korábban – közölte a KSH. A Központi Statisztikai Hivatal most közzétett első becslése alapján tavaly összességében 0,8 százalékkal csökkent a magyar gazdaság teljesítménye.

Ami az éven belüli bontást illeti, a KSH szerint az alábbiak szerint alakultak a negyedéves eredmények:

  • január-márciusban 1,1 százalékkal volt gyengébb a gazdaság teljesítménye, mint 2022-ben,
  • április-júniusban már 2,1 százalékkal,
  • július-szeptemberben 0,2 százalékkal,
  • október-decemberben pedig a nyers adat szerint 0,0 lett az eredmény. Ez utóbbi a naptárhatással kiigazítva 0,4 százalékos növekedést mutatott.

Portfolio elemzése szerint a GDP-növekedési adat kifejezzeten rossz, hiszen a válságból már kikapaszkodott gazdaság növekedése szinte azonnal megállt. Ugyan az év utolsó három hónapjában a bruttó hazai termék 0,4 százalékkal bővülni tudott, de ez messze nem ellensúlyozza az előző három negyedév rossz számait.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter korábban még 1,5 százalékos növekedést vizionált. Ezt aztán folyamatosan módosította, az adatokat pedig úgy értékelte, hogy a GDP megtorpanása csak „átmeneti”. A miniszter szerint Németország gyengélkedése okozza a magyar gazdaság rosszabb számait, mivel az kihat a magyar ipar és a külkereskedelem teljesítményére.

Másrészt Nagy azzal is magyarázta a számokat, hogy a reálkamat „rendkívül magas”. Ez azt jelenti, hogy a Magyar Nemzeti Bank jócskán az infláció fölött tartja az alapkamatot, emiatt a cégeket nem a fejlesztésekre ösztönzik, hanem megtakarításra.

Forrás: Forbes