Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas zenész, hegedűművész 1974. február 19-én született Szolnokon. Mága Zoltán napjainkban a világ legrangosabb koncerttermeiben mutatja be a magyar zenei hagyományokat. Játékát a klasszikus zene, a népzene, a cigányzene, a popzene és egyéb irányzatok ötvözésével kialakított crossover stílusát világszerte elismerik. Művészi repertoárja a hagyományos cigány népzenétől a klasszikus darabokon át a dzsesszig, sőt a könnyűzenéig terjed.

Nős, három gyermek édesapja.

Zenész családba született. Hatévesen kapta első hegedűjét, tizenkét évesen már a Rajkó Zenekar prímása volt. 1996-ban Budapest Gipsy Band néven együttest alapított. 1997-ben előadóművészi diplomát szerzett népzene szakon. Pártolva az élethosszig tartó tanulást – és példamutatásképpen is –, diplomát szerzett a Pécsi Tudományegyetem hegedűművész alap szakán, majd elvégezte a mesterképzést is.

Pályafutásának első jelentős állomásaként a világhírű Rajkó Zenekar vezető prímásaként Európa szinte minden fővárosában, Amerikában és a Távol-Keleten egyaránt öregbítette szeretett hazája hírnevét. Később az általa alapított Budapest Gypsy Banddel bejárta a Föld másik felét, és sikeres koncerteket adott.

2000-től lép fel a magyar Moulin Rouge-ban, amelynek 2003-ig a népzenei vezetője is volt.

Mága Zoltán díjai, kitüntetései:

2004-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjével tüntették ki

2005. Kisebbségekért-Díj 

2005. Ordines Internationales Pro ConcordatiaPopulorum (Nemzetközi Egyesülés a Nemzetek Kölcsönös Egyetértéséért) Lovagrend lovagja 

2006. évi rendkívüli dunai és tiszai árvíz- és belvízvédekezésben végzett áldozatos munkájáért és a nehéz időszakban mutatott helytállásának elismeréseként „A vizek kártételei elleni védekezésért” érdeméremben részesült. 

2007. május 13-án, annak érdekében végzett áldozatos munkájáért, hogy Magyarország, mint az Európai Unió tagállama el- és megismert legyen, valamint művészete, közösségépítő és társadalmi szerepvállalása elismeréseként Európa-díjban részesült.

2007. április 28-án a Máltai Lovagrend eddigi munkássága és karitatív tevékenységének elismeréseként lovaggá avatta. 

2007. június 24-én a SovereignOrder Of Saint John Of Jerusalem Máltai Lovagrend legmagasabb kitüntetését, a Becsületrend Nagykeresztjét vehette át.

2007 augusztusában zajlott az a ceremónia, amelyen a Máltai Lovagrend a művészt jószolgálati kulturális nagykövetté nevezte ki. 

2007. augusztus 20-án a Magyar Köztársaság elnöke megbízásából a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át. 

2007. október 20-án a Budapesti Operettszínház a Tiszteletbeli Örökös Tag címet adományozta neki, Kálmán Imre – operettjeiről híres magyar zeneszerző és karmester – születésének 125. évfordulója alkalmából. 

2007-ben  a Szent István Bazilikában megrendezett jótékonysági emlékkoncert alkalmából Puskás Ferenc emlékérmet kapott.

2008. január 22-én a Magyar Kultúra Napján, a Magyar Kultúra Lovagjává avatták. 

2008. november 17-én a főváros legmagasabb kitüntetését, a Budapestért-Díjat vehette át Budapest nagyköveteként a főváros zenei életében betöltött kimagasló szerepéért, valamint példaadó karitatív tevékenységének elismeréseként.

2008. november 28-án a VOSZ elnöksége Előadóművész kategóriában regionális Príma Díjban részesítette.

2009. március 7-én a Közéleti Díjat vehette át. 

2009 decemberében sportban is remekelt, fogathajtásban az Adrenalin Világkupa győztese lett. 

2009 decemberében a Károly Róbert díjat vehette át 

2010. szeptember 1-jén Szolnok város díszpolgárává avatták a város érdekében végzett jótékony célú munkásságáért, kiemelkedő művészeti tevékenységéért, és Szolnok hírnevének öregbítéséért. 

2010. október 13-án a honvédelem ügye érdekében huzamos időn át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül az I. osztályú Honvédelemért Kitüntető Címet vehette át.

2011. január 22-től a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének tiszteletbeli tagja.

2011. március 2-án Fonogram díjat kapott az év szórakoztató zenei albuma kategóriában,

„A királyok hegedűse” c. albumáért.

2011. szeptember 17-én Mindszenty-emlékérmet kaptak: Böjte Csaba ferences szerzetes és Mága Zoltán hegedűművész. E kitüntetést a Mindszenty Társaság ítéli oda azoknak, akik a névadó bíboros példáját követve munkásságukkal mások és az ország javát szolgálják. 

2011 szeptemberében vehette át a Széchenyi Társaság díját a Magyar Tudományos Akadémián. Mága Zoltán a Magyar nemzet érdekét képviselő, magas színvonalú művészi tevékenységét, széles körű karitatív munkáját, a Széchenyi társaság gróf Széchenyi István szellemi öröksége folytatásaként értékelte és ezért a „Széchenyi Társaság Díja” kitüntető elismerésben részesítette.

2011. november 15-én Kunszentmárton díszpolgárává választották. 

2011. december 2-án megkapta a magyarországi Oszkár díjnak számító Prima Primissima Közönségdíját több mint 450 ezer szavazattal. 

2012. március 30-án Hűség a Hazához Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést kapott.

2012. június 19-én Mága Zoltán Prima Primissima díjas hegedűművésznek nemzetközi hírű zenei teljesítményéért, kiemelkedő közéleti tevékenységéért, közhasznú jótékonysági kezdeményezéséért a Budapest Díszpolgára kitüntető címet adományozta Budapest főváros közgyűlése. 

2014. Világ Magyarságáért-díj
2015. Pro Caritate-díj

2016. Kálvin János Emlékérem
2018. A Magyar Érdemrend tisztikeresztje

Forrás: wikipedia.org, magazoltan.com