Különleges véradást rendezett a Pécsi Regionális Vérellátó Központ április 18-án, ugyanis ezen a napon a rajongók legnagyobb örömére a 30Y zenekar tagjaival lehetett közös véradáson részt venni, akik idén már tizenegyedik alkalommal adnak vért valamilyen akció keretében. – írja oldalán a Pécsi Tudományegyetem online magazinja.

A zenekar jóvoltából a véradókat jó hangulat, pizza és ajándékok várták a délután folyamán, volt akusztikus minikoncert, emellett 5 db páros belépőt és a ZAJZAJZAJ alkotói közösség (30Y, Esti Kornél, beck@grecsó, Másnap) által összeállított ajándékcsomagokat is kisorsoltak a véradók között. – olvasható az univpecs.hu oldalon.

Az 1930-as években világszerte megalakultak az első vértranszfúziós központok. Hamarosan Magyarországon is hasonló folyamat indult meg. Az első magyar véradó szolgálatot dr. Kubányi Endre hozta létre Budapesten, a Rókus Kórházban. Pécsen a szervezett vérellátás is ez idő tájt, a Dischka Győző utcai volt Városi Felsőkereskedelmi Iskola épületében kezdte működését.
1953-ra már közel ezer fős véradó táborral dr. Bajtai Gábor sebész orvos irányításával az épület földszinti és alagsori részében folyt a munka.
A pécsi Véradó Állomás 1967-től Baranya Megyei Kórházhoz tartozott, majd 2000-től az Országos Vérellátó Szolgálat megalakulását követően a dél-dunántúli régió regionális vérellátó központja lett.

Feladatuk Baranya-, Somogy és Tolna megye vérellátásának biztosítása. Tevékenységük három fő területe:

  • vérgyűjtés,
  • vérkészítmény előállítás,
  • vércsoport szerológiai vizsgálatok végzése.

A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben. A tudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem pótolható, mesterségesen nem előállítható, csak véradással pótolható. A hazai egészségügyi intézmények ellátása éves szinten nagyságrendileg 390 000 véradással biztosítható, így a folyamatos, biztonságos ellátáshoz – munkanapokra lebontva – napi 1600-1800 véradóra van szükség.

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál baranyai híreket, információkat.