Az első Föld napján, 1970-ben Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére április 22-én 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

A mozgalom húsz évvel később, 1990-ben vált világméretűvé, ekkor Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagosodást, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb. – látva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelősségre hívják fel a figyelmet.

Ennek érdekében Denis Hayes és barátai 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömeg-felvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában, a környezetbarát, fenntartható társadalom közös vágyával. Több mint 140 ország 200 millió környezetért aggódó polgára, civil szervezetek válaszoltak felhívásukra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot.

Magyarország az elsők között csatlakozott a felhívásra és a magyar környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Felhívásukra kis falvakban és nagyvárosokban egyaránt sokan jelentkeztek.

A Föld Napja Alapítvány a helyi kezdeményezéseket – külön hangsúlyozva az iskolák és természetesen a pedagógusok szerepét – környezeti könyvek kiadásával, vetélkedők összeállításával támogatja.

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. 1990 óta Magyarországon évről évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják – és legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit ennek érdekében: például fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöldszervezethez csatlakoznak, vagy saját szervezetet alapítanak.

A Föld napja mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok, és ma már nem csak a Föld napján.

Mit tehetünk, mikor minden nap számít?

A mozgalom célja, hogy végre ráébredjünk, ne mindig másoktól várjuk a megoldást, ha nem mi magunk is tegyünk a jobb, élhető jövőnkért és utódaink jövőjéért.

A Mit tehetsz Te? mozgalom lényege, hogy megmutassuk, egészen egyszerű cselekedetekkel is jobbá és fenntarthatóbbá változtathatjuk a körülöttünk lévő világot. Elég, ha csak odafigyelünk cselekedeteinkre és azok következményeire. Ha minden nap teszünk valami apróságot, tudatosan választunk, vásárolunk, közlekedünk, döntünk stb. környezetünk fenntarthatósága érdekében, máris tettünk valamit a változásért.

Például:

  • Hagyd pihenni az autódat, ha lehet hetente többször is, és gyalogolj, kerékpározz, rollerezz, tömegközlekedj!
  • Húsmentes péntekkel vagy akár hétfővel, hiszen egy ember heti egy húsmentessel nappal – pontosabban, ha aznap nem eszik semmi állatit – 4 kg-mal kevesebb üvegházgázt bocsát a légkörbe!
  • Egyél sok hüvelyest, mert klímabarát, egészséges, olcsó és sokféleképpen felhasználható, mert a világ hústermelése közel kétszer annyival nőtt az utóbbi 40 évben, mint a Föld népessége!
  • Igazi klímabarát lehetsz akár már heti három nap húsmentes, vegán nappal!
  • Ételt soha ne dobj a szemétbe, mert minden évben 100 millió tonna élelmiszer kerül a kukába csak az EU-ban!
  • Napjainkban már nem csak a családi házaknál lehet komposztálni, használd ki, mert a kukába dobott szerves hulladék lebomlásakor klímagyilkos metán kerül a légkörbe!
  • Ültess haszonnövényeket akár az erkélyedre is, mert a paradicsom, az eper, a futóbab, a fűszernövények vagy a csilipaprika alig foglal egy kis helyet ahhoz, hogy sokat és jót teremjen.
  • Ültess fát magadnak, fiadnak, unokádnak, mert a Föld erdőállománya az erdőirtás, a földhasználat megváltozása, a városiasodás miatt folyamatosan csökken.

Forrás: fna.hu

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál friss és aktuális híreket, információkat.