Orbán Viktor beszédet mondott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitó című rendezvényén, melyet a koronavírus-járvány miatt online tartanak meg. Szó esett a gazdasági akcióterv mérlegéről, ismertette a gazdaság újraindítási akciótervének lényegét, ami három ütemben fog megvalósulni egészem 2021. októberéig.

Orbán Viktor szerint a 2020-as évet olyan gazdasági lehetőséggel indítottuk, ahogyan korábban nem. Például az államadósság korlátok közé volt szorítva, a foglalkoztatottak száma magas is magas volt.

Elmondta, hogy a védekezési tervben először hitelmoratóriumot vezettek be, amit 50 ezer kis és középvállalkozót segített, ahogyan egymillió háztartás is segítettek és így 300 milliérd Forintot hagytak kint a bankok. 1434 magyarországi vállalkozásnak adtak támogatást, amivel szerinte 280 ezer munkahelyet tudtak megmenteni.

Összességében a miniszterelnök elmondta, hogy a védekezés sikeres volt. Ezt azzal támasztotta alá, hogy szerinte 2020. decemberében ugyan annyian dolgoztak, mint egy évvel korábban, így szerinte Magyarországon így az EU-ban a harmadik legkisebb a munkanélküliségi ráta, de szeretné a közeljövőben Csehországot megelőzni.

Orbán szerint nem szabad segélyeket adni, mert ha nem világos az emberek számára, hogy munkából meg lehet élni, akkor hajlamos a segélyekre támaszkodni, így továbbra is a munkaalapú társadalmat kívánják erősíteni.

A nemzeti konzultáció szerint az egyik legfontosabb eszközük, hogy közösen cselekedjen az ország és mondjon véleményt. Ebből kibírhatónak minősítették a magyarok véleménye szerint, ha bezár a turizmus, a szolgáltatószektor és például a színházak, de kibírhatatlan lett volna, ha munkahelyeket szűntetnek meg, vagy például az óvodákat is bezáratták volna.

Elmondta, hogy a magyar válságkezelés eltért a nyugati országokétól, hiszen nem csak időszakot korlátozások voltak, hanem folyamatosan kitartó szabályozásokkal élünk, ami egy stabilitást eredményezett. Beszélt az újranyitás időpontjáról, elmondta, „úgy tervezzük, hogy február közepén indítunk konzultációt a nyitás kérdéséről”.

Szerinte mivel van vakcina, van miről beszélni és újra lehet indítani az országot is, de erről nemezti konzultációban kérik ki a magyarok véleményét a vírushelyzet miatt most elsősorban online formában. Szerinte mindegy, „hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret”  – utalva arról, hogy mindegy, hogy a vakcina keletről vagy nyugatról érkezik.

Egyeztetett Parragh Lászlóval, aminek eredményeképpen 10 évre 10 millió forint erejéig hitelt nyújtanak azoknak a kis és középvállalkozásoknak, akik kezdőösszeg nélkül nem tudnának megélni. Ezt három év moratórium után kell majd csak elkezdeni visszafizetni.

Elmondta azt is, hogy a gazdasági újraindítási programban a felsőoktatás is középpontban fog állni, amiben minden egyetem maga döntheti el április 1-ig, hogy az átalakításokban részt kívánnak-e venni, azaz alapítványi fenntartásba kívánnak-e kerülni.

Orbán azt is elmondta, hogy az utolsó-2021 októberig tartó – gazdasági akcióterv keretében a környezetvédelem és a gazdasági körforgás fontos szerepet fog kapni – kiemelten a zöld gazdaság, a digitális  környezet a gazdasági körforgás mellett. Itt egy 10 éves vidékfejlesztési stratégiát is be fognak mutatni.

A miniszterelnök szerint Magyarország három fő gazdasági partnerek Németország, Kína és az Amerikai Egyesület Államok. 681 milliárd Forint értékben fog koreai zöldberuházás megvalósulni a közeljövőben – így ismertetve a világban való elhelyezkedésünket. Szerinte az autópiacon az ország elkezdett átalakulni a modern autógyártásra.

Arról is szót ejtett, hogy a tavalyi évben a világ 34. exportőre volt az ország, ami egy kiemelkedő hely a lakosság számát is figyelembe véve.

Beszédében kitárt arra hogy, hogy a kommunikációban, az építőiparban és a vasúti szolgáltatásban 50% feletti magyar részesedést szeretne, azaz hogy a jelenlegi külföldi kézből ezen szolgáltatások hazai többségbe kerüljenek. (Jövő TV)