Megemelte a Semmelweis Egyetem a dolgozók és a hallgatók számára elérhető egyéni pszichológiai tanácsadó szolgálat kapacitását, emellett új, online csoportos alkalmak is indulnak. Ezek célja a rendkívüli helyzetnek számító COVID-ellátás során keletkező pszichológiai terhek feldolgozásának segítése. Az egyetem újraindította a telefonos lelki segítség- és krízisvonalakat is, az önkéntes munkában résztvevő hallgatók számára pedig képzési anyagot állítanak össze, amely segít felkészülni a legnehezebb helyzetekre.  

A Semmelweis Egyetem a legnagyobb hazai COVID-ellátó intézmény, az orvosok és szakdolgozók egy éve a járvány frontvonalában állnak; a klinikákon jelenleg több mint 800 beteget ápolnak a koronavírussal összefüggésben, közülük csaknem 650 igazolt COVID pozitív. Az egyetem hallgatói közül eddig 6500-nál is többen vettek részt a járvány elleni védekezésben, most több mint 700-an jelentkeztek az önkéntes munkára.

Az április 29-i héten két külön támogató csoportot indít a COVID-ellátásban részt vevő hallgatóknak és munkatársaknak a Magatartástudományi Intézet – mondta el dr. Purebl György igazgató. A hallgatói nyitott csoport minden csütörtökön Zoomon keresztül találkozik 17.00-18.30 között, lehet egyszeri és többszöri alkalommal is csatlakozni, előzetes regisztráció után. A csoportban lehetőség nyílik az ellátás során keletkező pszichológiai terhek könnyítésére, letételére, a nehéz helyzetekkel, nehéz betegekkel kapcsolatos kérdések megbeszélésére, illetve a résztvevők tippeket kapnak arra, hogyan birkózhatnak meg a megnövekedett érzelmi terhekkel. Hasonló keretek között működik majd egy csoport a koronavírusos betegek ellátásban részt vevő dolgozók számára is, minden hétfőn 18.00-19.30 között.

Segítség hallgatóknak:

Segítség dolgozóknak:

„Az biztos, hogy különleges lesz azoknak az orvos-  és egészségügyi dolgozóknak a generációja, akik hallgatóként egy világjárvány alatt szocializálódtak. Azt gondolom harcedzettebbek és magabiztosabbak leszek már pályakezdőként is, és utólag elmondhatják magukról, hogy ahhoz a generációhoz tartoznak, akik egy rendkívül éles helyzetben váltak orvossá” – fogalmazott dr. Purebl György igazgató.

Forrás: semmelweis.hu

Fotó. pixabay.com