A jelenlegi mozgásszegény, erősen korlátozott lehetőségeinkben kikapcsolódás céljára először is az erdő jut az eszünkbe. Mindezt az ösztönzést erősíti a tavaszi napsütés, és a friss tavaszi levegő mindent elborító csábítása. Ilyenkor még a legmegrögzöttebb városlakók is kikívánkoznak a zöldbe. A tavasz másik nagy csábereje a virágokban rejlik. Erdei sétánk során sorra megcsodáljuk a színes, és szépséges, kora tavaszi virágcsodákat. De vajon felismerjük őket? Ebben próbálunk most egy kis segítséget nyújtani, és hat gyakori, szinte minden erdőben, így a Mecsekben is előforduló kora tavaszi virágos növényt bemutatni.

KÓNYA VICSORGÓ

Ez a hihetetlen eleganciájú növény csaknem egész Európában megtalálható. Erdők és ligeterdők szépséges élősködő növénye. A kónya vicsorgó mindössze 10-25 centiméter magasra nő, halványpiros, ritkábban fehér, levélzöld nélküli, vadon élő, évelő növény. A virágzásának ideje tavasz elejére esik, március–május közé. Rózsaszínű, mérete miatt nehezen észrevehető 1-1,5 centiméter hosszú, két ajkú virágai egy oldalra néznek és eleinte bókoló fürtöt alkotnak.

SALÁTABOGLÁRKA

Virágzás előtti 5-15 cm-es szárát és fiatal leveleit, amelyek még nem tartalmazzák a bőrt és nyálkahártyát izgató protoanemonint, salátának fogyasztják. A középkori izlandi mindennapokban zöldségként, skorbut ellen fogyasztották. A hazai népi gyógyászatban is skorbut és krónikus bőrpanaszok ellen ismert gyógynövény. Hosszú nyelű szív vagy vese alakú levelei, kopaszok, fényesek. Apró, csillag formájú, napsárga virágai, 2–3 cm átmérőjűek.

TAVASZI KANKALIN

A kora tavasz első igazán szépséges virágának levelei ráncosak, a tőnél, vagy ahhoz közel a legszélesebbek, majd elkeskenyednek és lefutnak a levélnyélre, fonákjukon enyhén szőrözöttek. Csodaszép sárga virágokat ontanak, amelyek a tő közepén foglalnak helyet. Csomókban nőnek és messze tündökölnek a tavaszi erdők talaján.

TÜDŐFŰ

A gyertyán és bükkös erdőket kedveli az orvosi tüdőfű. A Mecsekben is nagyon sok helyen találkozhatunk a kora tavasszal viruló tüdőfű virágokkal. A tavaszi erdők különleges színfoltjai a csodás kékes, pirosas virágaival, amelyek a jellegzetesen szőrös és foltos levelek kifejlődése előtt jelennek meg. Még az erdő lombfakadása előtt érdemes keresni és megcsodálni a virágait, mert a gyors termésérlelés után már csak a vegetatív szervei látszanak a felszínen.

SZÁZSZORSZÉP

Az erdők, rétek, mezők, parkok, kertek kiöregedő gyepjének kora tavaszi virágzó növénye.A nevéhez illően szépséges növény a félárnyékos vagy napsütéses helyeket, a kövér, agyagos talajt egyaránt kedveli. Az egykori őshonos flórából legrégebben betelepült kerti virágaink egyike. Ez a lágy szárú, évelő mindössze 5-25 cm magasságra nő, mégis az erdei tisztások legkedveltebb virága.

TAVASZI CSILLAGVIRÁG

A csillagvirág a Scilla vagyis a spárgafélék családjába és azon belül is a csillagvirágformák alcsaládjába tartozik. Ennek a csodás virágnak a nemzetségébe mintegy 90 faj tartozik. A csillagvirágok hagymás, évelő növények. Virágaik a mi éghajlatunkon a legtöbb esetben kék színűek, de ritka esetben akár akadhatunk fehér, lila vagy rózsaszín virágú különleges példányokra is. A legtöbb fajta csillagvirág kora tavasszal virágzik, néhány őszi virágzású faja is ismert.