Több figyelmeztetésről is szó volt már, hogy védekezzenek úgy a kínai vakcinával beoltottak, mintha nem is lennének oltva, ugyanis Kína is elismerte, hogy gond van.

Most azonban Gao Fu a kínai párt által felügyelt lapban nyilatkozott újra. Állítja: a szavait félreértették.

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

“Teljes félreértés”, hogy az inaktivált víruson alapuló kínai vakcináknak alacsony a hatékonysága – mondta a kínai párt által felügyelt Global Timesnak Gao Fu, a kínai járványügyi központ vezetője.

Gao Fu egy szombati nyilatkozata miatt került reflektorfénybe, amikor úgy fogalmazott: a kínai vakcinák kifejezetten alacsony hatékonyságúak, ha az olyan mRNS-alapú oltásokhoz hasonlítják őket, mint amilyen a Pfizer-BioNTech-féle oltóanyag. A szakember arról is beszélt, hogy át kell gondolni a vakcinák kombinálását, az egyes dózisok mennyiségét, illetve a két oltás között eltelt időt.

A járványügyi vezető ehhez képest vasárnap már azt ecsetelte, hogy a kínai vakcinák hatékonysága különféle módszerekkel tovább javítható. A kutatóknak pedig kötelessége megvizsgálni, hogyan érhetik ezt el. Gao Fu ezután elismételte a korábbi javaslatokat.

Kínában többféle oltóanyagot is gyártanak, ezek közül a Sinopharmét Magyarországon is használják. A gyártó azt állítja, hogy a vakcina 79 %-os hatékonysággal rendelkezik, ám a klinikai kutatások harmadik fázist összegző eredmények továbbra sem jelentek meg a tudományos lapokban.

Forrás: hvg.hu