A vakáció idején a szülők állandó gondja a gyermekek felügyelete. Napjainkban igazán sokféle nyári gyerektábor közül választhatnak szülők és lurkók egyaránt. A megszokott tábor foglalkozások közül kitűnik egyediségével a Varrótábor, amelynek ötletgazdája a Nagyharsányban élő Vicsik Renáta, aki helyben működteti a Szabom-Varrd Műhelyt, ahol a szabás-varrás oktatása, és a varrásra kész termékcsomagok elkészítése és forgalmazása is folyik.

Ki is tulajdonképpen, aki a Szabom-Varrd! Műhelyt létrehozta?

Igen, valóban, akivel még nem találkoztam személyesen bennük biztosan felmerül a kérdés, hogy ki is áll a Szabom-varrd! Műhely mögött, de szerintem az ismerősök közül is többen olvashatnak olyan új információt most rólam és a munkámról, ami eddig esetleg nem került szóba az iskolai, baráti, szakköri beszélgetéseken. 3 fiú büszke édesanyja vagyok. Én otthon konzervatív nevelést kaptam, és ma is az egész életemet meghatározza az az életmód, ahogy egykor a nagyszüleim is éltek. A család központi szerepet kap a mindennapjaimban, kamionos családként pedig időnként komoly logisztika összehozni a gyerekek, a munka és a szülői teendők sokaságát. 2021 nálam a változások éve, ami érinti a Műhely életét is. Nyár végén elköltözünk, és az új lakóhely új lehetőségeket is hordoz magában a varrótáborokkal kapcsolatban.

Régi vágyad teljesült a Műhely megalapításával?

Nagy álmom visszahozni a településekre a régi fonók közösségépítő világát, persze a mai, modern élet kihívásaihoz alakítva. A véleményem az, hogy a varrás, az együtt alkotás, az ünnepi készülődések segíthetnek abban, hogy egy-egy település összetartó közösséggé tudjon válni.

Hogyan és mikor kerültél bele a varrás, a textilek világába?

Édesanyám egész életében varrónő volt, szerettem nézni, ahogy kikerülnek a ruhák a kezei közül, és csodáltam azt a sebességet, amivel a varrodában dolgozott. Ma már nyugdíjasként ugyanezt teszi még, ennyi év után is. Én persze egészen 18 éves koromig teljesen más irányba terveztem elindulni. Az Újhelyi Imre Mezőgazdasági Szakközépiskolában, majd a Szent István Egyetemen tanultam.

Úgy tudom, nem csak tanultad, de oktattad is a varrást?

Régen volt, de valóban 1992-ben kezdtem tanítani a közoktatásban. Akkor még Szabás-varrás és Ruhaápolás volt a két tantárgy neve amit oktattam. Igen, nemcsak a ruhakészítést, hanem a ruhák későbbi kezelését is tanítottuk egykor a diákoknak. Volt a ruhaápolás tananyagban mosási, folttisztítási, vasalási lecke is. Aztán kiszálltam a közoktatásból, de oktatóként továbbra is tanítottam a gyerekeket, felnőtteket, közben megrendelésekre varrtam. Nagyon szép időszak volt, régi tanítványaim egy része a mai napig büszkén küldi el a gyermekeinek, unokáinak, dédunokáinak készített textil termékek fotóit, de volt aki a menyasszonyi ruhája megvarrásához kért még egy kis segítséget tőlem.

Mióta vállalkozol?

A Szabom-varrd! Műhely végleges, mai formája két évvel ezelőtt került kialakításra az Önindító program és a PTE üzleti marketing és pénzügyi szakemberei segítségével.. A Műhely gépállománya azóta is folyamatosan bővül, ahogy növekszik az igény a varrásra. Rendelkezem olyan géppel is, amelynél kézzel indítható a varrás, így mozgássérült, kerekesszékes tanuló is megismerheti a varrás, a textillel alkotás örömét.

Csak helyben szervezel varrós programokat?

Mobil oktatásként elegendő számú résztvevő esetén vállalok külsős oktatást bármelyik településen a megyében, legyen szó táborról, felnőtt tanfolyamról, vagy egynapos workshopról. Egyre nagyobb az igény a meglévő ruhák, lakástextilek átalakítására, javítására is. Ilyenkor havi 1-2 délután a Műhely varrógépei kibérelhetők az adott településen, vagy egy közösségi térben. Természetesen segítséggel és tanácsokkal is szolgálok az elakadóknak ebben az esetben is.

Miket alkottok a Varrótáborban?

A táborok jelenleg két korcsoportban, két tudásszinten indulnak. Az egy hét folyamán megismerik a kézi öltéseket, és az első önálló darab is kézzel készül. Miután megtanulták biztonsággal kezelni a varrógépet, megismerkednek a különféle varrástípusokkal. Utána viszont indul a munka a tábor hátralévő részében. A kisebbekkel kicsit lassabban haladunk, és ők egy picit egyszerűbb dolgokat készítenek a kezdő csoportban. Első héten egy táskával zárunk. A haladó csoportban már gyorsabban dolgoznak, saját méretre készülnek különféle ruhadarabok, megtanulják a rugalmas anyagok varrását is, és a kiegészítő gépek, például a tisztázó használatát.

Mi a célod a nyári varrótáborokkal?

Bízom benne, hogy a velem táborozó gyermekek megszeretik a varrást, a textillel történő alkotás örömét, vagy legalábbis hasznos tapasztalatokkal fejezik be a Varrótábort! Reményeim szerint a későbbiekben ezek a gyermekek otthon is bátran veszik elő a varrótűt, vagy éppen visszatérnek a varrótáborba a következő évben is. A táborok több tudásszintre épülnek, így egyre bonyolultabb darabokat készítenek a gyerekek. Ha pedig úgy dönt a család, hogy érdemes beruházni varró eszközökbe, gépbe, akkor szívesen segítek nekik akár a varrógép típus kiválasztásában is. A tábor jelenleg napközi jelleggel működik, de a jövő évtől már ott alvós táborként is indulnak majd csoportok, így lesz lehetőség textilekkel kapcsolatos kirándulásokra, népi iparművészek meglátogatására, vagy éppen egy juh tenyésztő farmon a gyapjú megismerésére.