Közelebb lehet a Golf-áramlat összeomlása, mint eddig gondoltak – írják a kutatók egy, a Nature-ben megjelent tanulmányban. Ennek oka az, hogy az áramlat működéséért felelős tényezők jelentősen megváltoztak az utóbbi időben.

A tudósok évek óta figyelmeztetnek arra, hogy az Atlanti-óceán körforgási rendszere gyengül. Az áramlat „feladata”, hogy meleg, sós vizet szállít a trópusokról Észak-Európához, majd az óceán mélyén hidegebb vizet küld vissza. A kutatók most attól félnek, hogy ez a rendszer megszűnhet, ami nagy hőingadozásokat okozhat, de súlyosabb következmények sem kizártak.

Azt ugyan kiemelik a tanulmányban, hogy lassulást nem tapasztaltak, de a keringés erősségében jelentős változás állt be. Ezt 100 évnyi óceáni hőmérsékletre és sótartalomra vonatkozó adatokból számolták ki. Ha a keringés leáll, az nagy hideget hozhat Európába és Észak-Amerikába, de a tenger szintje is megnövekedhet.

Az elemzésből az nem derül ki, hogy a rendszer összeomlása mikor következik majd be, de a kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy már maga a veszély is azonnali cselekvést igényelne. Amíg a szükséges hőmérséklet és sótartalom megvan, addig a keringés nem fog leállni, de az éghajlatváltozás miatt borul az egyensúly. A magas hőmérséklet melegebbé teszi az óceán vizét, az olvadó jégtakarók pedig a sótartalmat higítják fel az Atlanti-óceánban. A kettő együtt pedig azt okozza, hogy a víz nem jut le a mélyebb rétegekbe, így az áramlás tulajdonképpen megszűnik és búcsút inthetünk a Golf-áramlatnak.

Forrás: HVG, Greenfo

Kép: Wikipedia