…és ez nagy baj a kormányváltást akaró választók szempontjából.

Az ellenzéki összefogás tagjai közül a Gyurcsány-párt jelölte eddig a legtöbb egyéni jelöltet, egészen pontosan 57-et, és a párt további aspiránsokat fog bejelenteni a következő napokban. A 106 egyéni körzetnek már így is több, mint a felében fognak indulni DK-s jelöltek, de vélhetően Gyurcsányék az összes körzet kétharmadában fognak próbálkozni az előválasztáson, és az is könnyen előfordulhat, hogy – lévén náluk több erőforrással egyetlen másik párt sem rendelkezik – sok helyen győzni is fognak.

Ezzel például Budapesten nincs is nagy baj, a fővárosi lakosság többsége inkább baloldali, mint jobb, a legtöbb ottani körzet annyira ellenzéki, hogy ha egy macskát indítanának a választáson a Fidesz-ellenes erők, akkor is nyernének. A probléma vidékkel van. Ott ugyanis már kevésbé erős a DK és kevésbé erős az Összefogás is. Ennek ellenére bőven akadhatnak vidéki körzetek, ahol az előválasztást – hála a visszalépéseknek – a DK-jelöltjei nyerhetik meg, akár a már említett visszalépéseknek, és egymás jelöltjeinek támogatásának, akár az oszd meg és uralkodj elvének köszönhetően. Vidéken viszont, pláne a billegő körzetekben, pláne azokban a körzetekben ahol kisebb települések is vannak, már nagyon nem mindegy, hogy ki lesz az ellenzék jelöltje.

Ugyanis a Gyurcsány-kormányok vélt, vagy valós bűnei (véltből és valósból is akad bőven) élénken élnek az emberek emlékezetében. Erről persze gondoskodik a Fidesz is, aki a 2010-es választási ígéreteivel szemben a mai napig nem számoltatta el Gyurcsányékat (holott a költségvetés meghamisítása bűncselekmény), szembe köpve ezzel azokat, akik akkor rájuk szavaztak. Persze érthető Orbánék tette, lehet a múlt embereivel, a korábbi „bukott baloldal” visszatérésével riogatni a választókat. A választók pedig jól emlékeznek arra az időszakra, a megszorításokra, a munkanélküliségre, a családokat érintő nehézségekre. S bár a mostani kormány sem teljesít sokkal jobban, azonban az európai konjunktúrának köszönhetően az életszínvonal némileg emelkedett, az elmúlt évtizedben (persze ha összevetjük a V4-országokkal a helyzetet, akkor a kép rögtön katasztrofálissá válik).

Ráadásul amíg Budapest alapvetően baloldali, addig a vidéki Magyarország jelentős része inkább jobboldali, így a kormányváltásra törekvő erőknek ennek fényében kellene jelölteket állítaniuk, főleg vidéken olyanokat, akik a jobboldali, konzervatív embereket is képesek megszólítani, és adott esetben elhalászni őket a Fidesz-elől. Ha van párt, aminek az elutasítottsága a jobboldali választópolgárok között igazán magas, az épp a Demokratikus Koalíció, akire minden létező felmérés – na meg a józanész – szerint is kevesebb Fideszből kiábrándult választó szavazna át.

Ennek fényében a DK állíthat 70-80, de akár 106 egyéni jelöltet, ezzel azonban a kormányváltás sikerét sodorja veszélybe. A kevesebb néha több, szokták mondani. Gyurcsányra ez feltétlenül igaz.