Hiánypótló basszuskultusz in the making:

Millenium crew

A csapat ránézésre olyan, mint egy bármilyen alteres, huszonévesekből álló crew eladható, jól hangzó névvel és laza tagokkal, akik valószínűleg egy középiskolába jártak Pécsett és már évek óta tervezgetik a megalakulást. A valóság ennél azért jóval árnyaltabb: a tavaly elstartolt Bass Fall klubfesztivál idén október 29-30-án újra megrendezésre kerül a Szabadkikötőben (ki ne hagyjátok!), szintén ez év júniusában meghívták első külföldi fellépőjüket a belga USED személyében, és rezidenseik már rendszeres fellépők a budapesti éjszakai életben. A Millenium-jelenség kapcsán a csapat egyik szervezőjével, Szigeti Patrikkal beszélgettünk.

Kik állnak a Millenium név mögött?

7 tagot számlál jelenleg a szűkebb értelemben vett szervezői brigád, de a rezidens fellépőink például ugyanúgy a csapatunk fontos részét alkotják. A név mögött igazából egy tucatnyi lelkes pécsi fiatal áll, akik szeretnének valami újat és izgalmasat szervezni a városukba.

Hogyan definiálnátok a Millenium-jelenséget?

Nem tudom van-e olyan, hogy Millenium jelenség, de magunkat leginkább egy mozgalomként írnám le. A célunk az, hogy szórakozási alternatívát kínáljunk a pécsi fiataloknak, illetve, hogy meghonosítsunk egy basszus zenei kultúrát a városban. Úgy gondolom, hogy egész jó úton haladunk, mikor először elkezdtünk szervezkedni, Pécsett tetszhalott állapotban volt például a Drum and Bass, azóta viszont elkezdett kialakulni egy olyan, leginkább fiatalokból összekovácsolódott közeg, akik érdeklődnek az ilyen jellegű stílusok, és az ilyen formában vett bulizás iránt.

Hogy fogalmazódott meg bennetek a Millenium alapötlete, melyek voltak a fő irányvonalak az arculat megtervezésekor, vannak-e bulikon átívelő alapelveitek: sorrendiség, stílus béli megkötések, vendégfellépők stb.…?

Az egészet az katalizálta elsősorban, hogy a városban elérhető szórakozási lehetőségek egyszerűen nem elégítették ki az igényeinket. Ez így elsőre lehet, hogy egy picit erős kijelentésnek hangzik, de arról van csak szó, hogy az a közeg, bulikultúra, ami például a fővárosban régóta létezik és zakatol, egyszerűen nem létezett Pécsen. Úgy gondoltuk, hogy nyakunkba vesszük a dolgot, és megpróbáljuk átemelni ezt a fajta kultúrát a mi városunkba is, illetve hozzátenni valamit, amitől az egyedi és a miénk lesz.

Az alapelveket tekintve nincsenek komolyabb megkötéseink, a mostani esemény tökéletes példája is ennek. A Drum and Bass egész palettájától a Dubstepen át a Riddimig szeretnék mindent lefedni, összehozni azokat a kisebb szubkultúrákat vagy közegeket, akik ilyen jellegű zenét hallgatnak.

Mitől Millenium igazán a Millenium? Hogy képzeljünk el egy eseménytervezést: beültök valahova, online meetingeltek?

Talán attól, hogy kizárólag szerelemből csináljuk, tényleg azért szervezkedünk havi szinten most már több éve, hogy fellendítsük a pécsi éjszakai életet és hogy létrehozzunk egy alternatív bulizási kultúrát. Maga a Millenium teljesen alulról szerveződő, egyikünknek sem ez a fő hivatása, de mindenki a saját gyermekeként kezeli ezt a projektet.

Az események szervezésére nincs egy ilyen általános gyakorlat, mindig szeretünk új dolgokat, izgalmas koncepciókat kitalálni, a BASS FALL-on például most fél órás váltásokkal lép fel 22 DJ 2 nap alatt, szinte az egész basszus zenei spektrumot lefedve. De vannak zsáner specifikus bulik is, legyen szó Jumpupról, Neurofunkról vagy éppen Riddimről.

Kollaboráltok-e más rendezvényekkel, eseményekkel, zenei szereplőkkel?

Igen, sőt ez az egyik nagy célunk is, hogy összefogjuk azokat csapatokat, akik ezzel a szubkultúrával foglalkoznak. Főleg a vidéki városokban kiemelten fontos egymás segítése, mondjuk egy kollab buli formájában, mert nagyon kevesen foglalkoznak ennek szubkultúrának az építésével a fővároson kívül. Rendszeresen dolgozunk együtt más csapatokkal, fellépőkkel, kisebb bulikon pedig különösen fontosnak érezzük például azt is, hogy fellépési lehetőséget adjunk kezdőknek, olyan fiataloknak, akik érdeklődnek a műfaj iránt. A BASS FALL-ra is több városból érkeznek fellépők, illetve összesen 9 csapat energiáit egyesítjük majd a Szabadkikötőben.

Mennyire hat rátok Pécs, az itteni közönség? Kiknek szólnak igazán a Millenium eventjei és vannak-e elkötelezett „rajongóitok”?

Pécsiek vagyunk, akik Pécsett élő fiataloknak szerveznek bulikat, a fő célközönségünk mindig is ez a város marad, az identitásunkat is ez határozza meg. Az események pedig minden olyan embernek szólnak, akik érdeklődnek valamilyen formában a klasszikus értelemben vett bulizási lehetőségek mellett valami alternatíva iránt.

Hogy tudtatok fennmaradni a Covid miatti korlátozások alatt?

Ahogy minden zeneipari szereplőt, minket is rosszul érintett a Covid, de relatíve szerencsének mondhatom magunkat. Az enyhítések alatt tudtunk heti rendszerességű, kisebb volumenű bulikat szervezni, ami a vártnál sokkal jobban összetartotta a kialakult közösséget.

És végezetül: hol találkozhatunk veletek a jövőben, miért vagytok kihagyhatatlanok?

Október 29-30-án a Szabadkikötőben szeretettel várunk mindenkit egy 2 napos klubfesztiválra. Ez például szerintem egy olyan koncepciójú buli lesz, amilyen még nem, vagy csak elég kevés volt a városban, szóval mindenképp érdemes benézni, ha érdeklődsz valamilyen szinten az elektronikus zenei közeg iránt.

Köszönöm az interjút Szigeti Patriknak, a Milleniumnak pedig további sikereket, szakadatlan felfelé ívelést kívánok!

Szerző: Dezső Kata