Napjainkra sajnos Magyarországon is népbetegséggé nőtte ki magát a cukorbetegség, vagy más néven a diabétesz.

A Cukorbetegek Világnapját 1991 óta a WHO szervezésében tartják az inzulin felfedezője, a Nobel-díjas kanadai Sir Frederick Grant Banting születésnapján. Az ENSZ által hivatalosan 2007-ben elismert világnapon a cukorbetegség rohamos terjedésére, a megelőzés lehetőségére és fontosságára hívják fel az érintett országokban a figyelmet. Világszerte 450-500 millió cukorbeteg él, számuk pedig évente hétmillióval nő. Magyarországon 770 ezer diagnosztizált cukorbeteget tartanak nyilván, azonban becslések szerint a valós szám 1,2 millió lehet, mivel sokan nem is tudnak arról, hogy érintettek a betegségben.

Megelőzésről:

A szakemberek felhívják azok figyelmét, akik felmenői vagy oldalági rokonaik között előfordult a diabétesz fokozottan figyeljenek egészségi állapotukra. Veszélyeztetettek még azok a nők is, akik 4500 gramm feletti újszülöttnek adtak életet, különösen akkor, ha súlyfelesleggel rendelkeznek, esetleg kifejezetten kövérek. Illetve ebbe a csoportba tartoznak a serdülőkorukban elhízott fiatalok is. Mindez megelőzhető a rendszeres mozgással és a diétával. Fel kell hagyni a mértéktelen étkezésekkel, nassolásokkal, zsíros falatokkal. Helyette több zöldséget, gyümölcsöt, főzelékféléket, rostban gazdag élelmiszereket fogyasszunk. Az unaloműző nassolás helyett sétálva élvezzük a természet csodáit, szépségeit. Mindenképpen le kell mondani a a dohányzásról, az alkohol-fogyasztásról, nem is beszélve a drogozásról.

Tünetek:

A legtöbb cukorbeteg először az elképzelhetetlen mértékű szomjúságról számol be. Mellette a feltűnően csillapíthatatlan éhségérzet is jelentkezik az érintetteknél. A jelentősen megnövekedett éhség- és szomjúság érzet, és a hibásan működő folyamatok következményeként a szervezet nem tudja már megfelelően hasznosítani az energiát, így egy folytonos fáradtságérzet alakul ki. Mindezt követi a hirtelen fogyás, és a zsibbadó végtagok érzésének jelentkezése. Látásromlás, lassan gyógyuló sebek, gyakori fertőzések, száraz és repedező bőr, ingerlékenység. Ezek mind a jelentkező cukorbetegség jelei. Figyeljünk rá!

Kezelés:

Természetesen elmaradhatatlan a gyógyszeres kezelés. Mellette létfontosságú a megfelelően összeállított cukorbeteg étrend, amelyben kulcsfontosságú a túl magas és a túl alacsony vércukorszint elkerülése. A cukorbetegek étrendjében alapvető fontosságú a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek mellőzése, a szakember által meghatározott szénhidrát tartalmú étrend követése. Nem szabad figyelmen kívül hagyni az ételek fehérje és zsiradék tartalmát sem. Rostban gazdag, főleg növényi élelmiszereken alapuló táplálkozásra van szüksége a diabétesz betegnek. A megfelelő étrend összeállítása mellet fontos a gyakori, kis mennyiségű étkezések beiktatása a cukorbeteg napi étrendjébe, hiszen ez a diéta sikerének egyik kulcsa. Alapvető fontosságú a rendszeres fizikai aktivitás a cukorbetegek mindennapjaiba illesztése, mert ez segíti a normál vércukorszint elérését. Egy jól összeállított cukorbeteg edzésterve csökkenti a vércukorszintet, javítja az izomsejtek inzulinérzékenységét, segít az ideális testsúly normalizálásában, javítja a keringési kockázati tényezőket.

A hangsúlyt mindenképpen a megelőzésre kell helyezni, hiszen mind a társadalom, mind pedig az egyén számára az a legmegfelelőbb, ha még a betegség kialakulása előtt kezeljük az enyhébb tüneteket és meggátoljuk a betegség kialakulását.

Fotó forrása: pixabay.com