Ma már egyáltalán nem csodálkozunk azon, hogy mesterséges intelligencia tanítja megfelelő működésre a művégtagokat, vagy hogy 3D nyomtatóval állítanak elő csont- és porcpótlásokat, esetleg drónokkal keresik a szabad szemmel láthatatlan egykori történelmi helyszíneket – többek között ilyen kutatásokban is részt vehetnek a jövő mérnökei a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE-MIK)írja a felvi.hu

A PTE-n összesen nyolc mérnöki alapszakot, a rájuk épülő mesterszakokat, doktori iskolát, kétféle felsőoktatási szakképzést (FOKSZ), a diplomásoknak pedig tizennégy szakirányú továbbképzést lehet tanulni. A tudásra vágyó fiatalokat a lehető legmodernebb körülmények fogadják: az okostechnológiák, az autonóm robotok és drónok, a kiberbiztonság, a virtuális terek, a smart megoldások, a fenntartható gazdaság, az energiahatékonyság egyaránt benne vannak a szakok képzési programjában. Az sem mellékes, hogy a régióban itt található a legnagyobb 3D nyomtatási központ, ami szintén ígéretes lehetőségeket rejt magában.

A modern campuson két és félezer hallgató tanul, ötödük külföldi – a MIK növekvő nemzetközi elismertségét jelzi, hogy egyre többen választják Pécset.

A mérnöki szakma jelentősen átalakult a 21. századra, hiszen ma már a mérnököknek érteniük kell a programozáshoz, az elektromos rendszerek megfelelő tervezéséhez, a robotikához vagy éppen a fenntartható gazdasághoz is. A jövő városainak és iparának ugyanis ezeknek a problémáknak kell megfelelniük, ehhez pedig tökéletes lehetőség a pécsi egyetemen való tanulás.

A PTE-n egyébként nagyjából 2500 hallgató tanul, ezeknek ötöde külföldi. Ez is mutatja, hogy a Műszaki és Informatikai Kar nemzetközileg is népszerűségnek örvend. A pécsi mérnökhallgatók korszerű műhelyekben és laborokban, illetve valódi ipari környezetben is gyűjthetnek tapasztalatokat. Utóbbi esetében a különféle partnereknek hála rendes fizetésért dolgozhatnak a jöüvő mérnökei!

Forrás: Felvi.hu