Az év legfényesebb ünnepéhez csak is egy olyan fűszer illik, ami egykor, és ma is drágább még az aranynál is. A fűszerek királynőjeként számon tartott, az arany-, és narancssárga színű  fűszert a sziglice nevű kék virág bibéjéből nyerik. Létezését Törökországból származtatják. Az elültetett sziglice hagymák 4-5 virágot hoznak. 5 kg friss sáfrányból lehet kinyerni 1 kg szárított sáfrányt, ehhez a mennyiséghez 70-80 ezer virágra van szükség.

A méregdrága fűszer értékét tovább növeli, hogy csak kézzel lehet szedni, és a szüret időpontjára is rendkívüli mértékben oda kell figyelni. Virágzáskor, mindennap szedni kell, mert a tövön hagyott virág másnapra már el is hervad. A sáfrány minőségét nagyban befolyásolja a frissen történő szedés. Tehát előállításához nagyobb odafigyelés szükséges, mint az aranyhoz, ezután ne is csodálkozzunk, hogy drágább nála.

A rendkívüli fűszert megvásárolhatjuk por vagy szál formájában. A sáfrányszálak vásárlásával jobban járunk, mert így rögtön tesztelhető, hogy eredeti árut kaptunk vagy nem. Mint minden nagyon értékes dolgot, természetesen a sáfrányt is hamisítják, és könnyen összetéveszthető a sáfrányos szeklicével, amelynek szintén hasonló bibéi vannak, mint a sáfránynak, de ezek az eredetinél sokkal pirosabbak, hosszúkásabbak, és egyáltalán nincs aromájuk.

A konyhákban már ősidők óta használják a sáfrányt az ételek ízesítésére, színezésére. Hazánkban előszeretettel színesítik, fűszerezik vele a húslevest, a rizottót, és természetesen a sáfrányos süteményeket. A tengerparti országok asszonyai sáfránnyal fűszerezik a paellát, a kagylós ételeket, a halakat, valamint a szószaikat, de a mártásaik alapvető összetevője is.

Felhasználásakor a sáfrány szálakat törjük össze és helyezzük meleg vízbe, és az így ízesített folyadékot adhatjuk aztán hozzá az elkészítésre szánt ételhez. Óvatosan bánjunk az sáfrány adagolásával, nem csak azért, mert nagyon drága, de azért is, mert egy késhegynyi mennyiség is bőven elég a négyszemélyes adag fűszerezéséhez, és a nagyobb dózis akár bódulatot is okozhat, sőt 2 dekagramm sáfrány fogyasztása akár már halálos is lehet.

A sáfrányt gyógynövényként is bevethetjük görcsoldásra, és érzéstelenítésre. De a rák, és a depresszió kezelésére is előszeretettel alkalmazzák. Egészen kis mennyiségben nyugtatja a szívet. Fontos antioxidánst, és számos más, az egészségünk szempontjából hasznos hatóanyagot tartalmaz. Például crocint, crocetint, safranalt és kempferolt. A felsorolt antioxidánsok pedig hozzájárulnak a szabad gyökök és az oxidatív stressz elleni védekezéshez. A sáfrány többek között a magas antioxidáns tartalmának köszönheti, hogy a daganatos betegségek ellen is képes védelmet nyújtani.

Igazán különlegesen ünnepi teát készíthetünk sáfrány, és gyömbér felhasználásával, egyik sem olcsó, de mindkettőből cseppnyi is elég egy csészényi tea elkészítéséhez.

Teája: hangulatjavító, és már napsugaras színével is élénkít, depressziót űz. PMS ellen is hatásosnak mutatkozik. Afrodiziákum. Segít a súlycsökkentésben, mert mérsékli az étvágyat. Nagy segítségünkre van a szívbetegségek kockázatánál. Mérsékeli a vércukorszintet. Javítja a látást a makula degeneráció idején is. A memória javításában is jelentős sikereket értek el vele, így hasznos az Alzheimer-kórban szenvedők esetében is.

Fotó: pixabay.com