Habár a világ túlnyomó többsége a Gergely-naptárat használja, és 2021 végét – 2022 eljövetelét ünnepelték, van számos olyan ország a földön, ahol máshogy, máshonnan számolják az időt, nem Jézus Krisztus születésétől. Mutatjuk ezeket az államokat, és azt is, hogy ott mennyit írnak.

1: Észak-Korea 111

A kommunista diktatúra nem túl meglepő módon nem a keresztényalapú Gergely-naptárat, használja, hanem az első kommunista diktátor Kim Ir Szen születésnapjától számolja az időt. Mondhatni Kim Ir Szen az észak-koreai Jézus Krisztus…ő egyébként 1912.04.15-én született.

2: Kína, 4720

Bizony, Kínában már 4719-et írnak, februárban pedig jön a 4720. év is. A kínai hold naptár a második legismertebb, és leghasználtabb a földön, többek között Koreában is használják, habár egyre kevésbé hivatalosan, pontosabban egyre többször a „nyugatival” együtt.

3: Szaúd-Arábia, 1443

Az iszlám naptár a Hold járásán alapuló éveket használó holdnaptár, melynek kezdőnapja: 622. július 16. Ez az iszlám időszámítás kezdete, azaz 1. év Muharram hónap 1-je. Az iszlám időszámítás a hidzsráról kapta a nevét, amelynek jelentése: Mohamed próféta kivándorlása, áttelepülése, (helytelenül “futása”) Mekkából Medinába. Több más iszlám országban is ezt használják, igaz a világibb államokban vegyesen a Gergely-naptárral.

4: Izrael, 5782

A zsidó államban is természetesen más naptárat használnak, náluk a Héber naptár van használatban, ahol jelenleg 5782-őt írnak.

5: Thaiföld, 2565

Thaiföldön a Buddhista hold naptárat használják, amelyben a kronológia abból a pillanatból indul ki, hogy Buddha elérte a nirvánát.

Ugyanakkor használják a Gergely-naptárt is. Gyakran kivételt tesznek a külföldiek esetében, az árukra és a dokumentumokra vonatkozó dátumokat e naptár szerint írják fel. A buddhista naptárat Srí Lankán, Kambodzsában, Laoszban és Mianmarban is használják.

6: Japán, 3

Japánban ugyan használják a Gergely naptárat is, viszonylag régóta, de mellette a tradícionális formátum is megmaradt: Ez utóbbi a japán császárok uralkodásának évein alapul. Naruhito császát 2019 óta uralkodik, így ez egy új korszak a japánok történelmében.