Délelőtt háromnegyed tízkor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Petneházán halálos szén-monoxid-mérgezés történt. Négy baktalórántházi tűzoltó vonult egy járművel a helyszínre. Egy százötven négyzetméteres családi ház tizenhat négyzetméteres hálószobájában az ágy mellett, a földön fekve találtak egy embert, aki feltehetően szén-monoxid-mérgezést szenvedett.

A hálószobában egy gázkonvektor üzemelt, a tűzoltók rekonstruálták, mi történhetett, amely során magas szén-monoxid-koncentrációt mértek.

Az otthonunk átalakítása előtt érdemes szakemberrel konzultálni, a kivitelezéskor pedig nem szabad engedély nélkül megváltoztatni az égéstermék-elvezetés módját, megszüntetni a szellőzőnyílásokat. Egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelő pedig időben jelzi a színtelen, szagtalan, mérgező gáz feldúsulását.

Délután fél egykor a szekszárdi Remete utcába riasztották a szekszárdi tűzoltókat, akik egy járművel vonultak a helyszínre. Mint kiderült, egy idős férfi felsőruházata gyulladt meg főzés közben, ami az életébe került. A tűzoltók kiérkezésekor már nem volt tűz, tűzoltói beavatkozásra nem volt szükség.

Fotónk illusztráció!

Forrás: katasztrofavedelem.hu

Fotó: katasztrofavedelem.hu

Néhány jó tanács tűz esetén az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól!

Menekülési lehetőségek:

  • Családunkkal nézzük meg közösen, tűz esetén merre tudunk a leggyorsabban a szabadba menekülni a házunk (lakásunk) egyes helyiségeiből.
  • Gyakoroljuk a menekülést.
  • Ellenőrizzük, hogy minden nyílászáró nyitható, nincsen-e beszögelve, beragadva. A biztonsági rácsok nyithatók-e belülről. A fixen rögzített fémrácsok megakadályozhatják a menekülést.
  • Tanítsuk meg a családunk minden tagjának, hogy tűz esetén a padló közelében (leguggolva, négykézláb) közlekedjünk, mert itt biztonságosabb. A füst és a hő felfelé száll.
  • Ne pakoljunk semmit a folyosókra, lépcsőkre, kiürítési útvonalakra. Baj esetén a tárgyak akadályozhatják a gyors és biztonságos menekülést.

Tűzveszélyes anyagok:

  • Zárt térben soha ne használjunk benzint, gázolajat vagy hasonló gyúlékony folyadékot.
  • A tűzveszélyes anyagokat csak jól szellőztetett helyen tároljuk, hőtermelő berendezésektől távol.
  • Soha ne dohányozzunk, ne használjunk nyílt lángot, ha éghető folyadékkal dolgozunk.
  • Használat után nyílt téren elhelyezett fémedénybe dobjuk azokat a rongyokat, amelyeket tűzveszélyes folyadékkal itattunk át.