A 2018-as országgyűlési választásokon a mostani hat ellenzéki párt összesen 2 662 989 szavazatot kapott. Ezzel szemben idén 1 805 899 ember voksolt rájuk. 857 ezer ellenzéki szavazó pártolt el tőlük, 2018-hoz képest, azonban a helyzet vélhetőn még sokkal rosszabb ennél.

A Fidesz tábor minimálisan zsugorodott, mintegy hetvenezer fővel.

Azonban ne feledjük: 2018 óta több mint félmillió ember halt meg, jellemzően az idősebb korosztályból, akik között mindig magasabb arányban voltak a Fideszt támogató szavazók. Ráadásul nagyjából négyszázezer új szavazó lépett be a képbe, azáltal, hogy betöltötték a tizennyolcadik életévüket. Több mint a felük azt mondta, hogy el is megy szavazni, náluk az ellenzék nyert volna kétharmaddal. Ez óvatos becslés szerint is 140 ezer új, ellenzéki szavazó, a halálozások miatt pedig legalább 300 ezerrel kevesebb Fidesz-szavazó.

Ez alapján ugye úgy kellett volna kinéznie a képletnek, hogy az ellenzék stagnál (hiszen a belépő szavazók száma hasonló, mint az elhalálozott szavazóké), a Fidesz pedig elveszít legalább 250 ezer szavazót, a számukra kedvezőtlen demográfia miatt.

De a képlet teljesen más lett, abszolút hibás premissza a 2018-as adatokból kiindulni, legalábbis az ellenzék számára.

A Fidesz nem veszített el 250 ezer szavazót, csupán 70 ezret, így lett nagyjából 180 ezer olyan ember, aki 2018-ban még nem rájuk szavazott, de most igen.

Bejött a képletbe a Mi Hazánk is, akiknél a végső szám körülbelül 320 ezer fő lesz. Nem hiszem, hogy nagyot kockáztatok, ha azt állítom, a Fidesz új 180 ezer, és a Mi Hazánk szintén új 320 ezer szavazójának a többsége 2018-ban a Jobbikra szavazott. A Jobbik alsóhangon is elveszítette az akkori bázisa felét, de ez már a 2019-es EP-választásokon, és a 2021-es előválasztásokon is látszódott. Paradox, de a Jobbik belépése az Összefogásba a Fideszt, és a Fidesz-szatellit pártját, a Mi Hazánkot erősítette.

A 2,6 millió ellenzéki szavazóból tehát eltűnt minimum ötszázezer jobbikos. De a Kutyapárt is szerzett hetvenezer új szavazót, könnyen lehet, hogy ők is az ellenzéktől érkeztek, olyan LMP-s, Momentumosok, akik nem tudták elfogadni a Gyurcsánnyal való összefogást, vagy olyanok, akiket MZP riasztott el. És még ezen túl is hiányzik kétszázezer ellenzéki szavazó, akikről nem lehet tudni, hogy hova tűntek, hogy hova szavaztak, hogy mi lett velük. Többségük talán elment külföldre…

Ha a képlet az lett volna, hogy 2+2=4, akkor az ellenzék győzött volna, azonban a képlet láthatóan nem ez lett, az ellenzéki összefogás ilyen formában még a korábbi ellenzéki szavazók jelentős részének is vállalhatatlan opció lett, és a végső, kényelmetlen kérdéseket fel kell tenni.

Hogyan tovább?