Az elmúlt időszak a cirkusz szerelmeseinek kedvezett Pécsett. Alig hagyta el a várost egy cirkusz, máris egy újabb produkció várja a vendégeket, méghozzá a Magyar Nemzetközi Utazó Nagycirkusz. A produkció során számos hazai és nemzetközi fellépő szórakoztatja a nagyérdeműt. Erről, valamint a cirkuszok jelenlegi lehetőségeiről és tendenciáiról beszélgettünk a cirkusz jelenlegi vezetőjével és (egyik) fellépőjével, a 2018-ban a Porond Csillaga díjjal kitüntetett Ádám Krisztiánnal!

Fotó: Hegedűs Tünde

Mióta működik a cirkusz és mióta veszel részt a munkájában?

A cirkusz 200 éve visszamenőleg működik már, én már ebbe születtem bele, 6 éves korom óta szerepelek, és 4 éve vettem át a cirkusz vezetését, de az édesapám is részt vesz a cirkusz működtetésében.

Ha már megjelentek a generációk: hány éves koráig tud egy ember szerepelni egy cirkuszban?

Ez függ a produkciótól is. Egy zenész vagy egy bohóc akár 60 éves korában is képes színvonalas produkciót nyújtani, ugyanígy egy állatidomár is. Egy erőművész kb. 45-50 éves koráig tud szerepelni, az artistáknál, légtornászoknál ez az életkor valamivel alacsonyabb, ott a 40-45 éves kor a felső határ. Nálunk ugyanakkor az egész család részt vesz a cirkusz életében, aki nem produkcióval, az a szervezésben, vagy éppen a pénztárnál segít.

Egy vándorcirkusznál mennyire fontos a megújulás? Mennyire változtattok évről évre a repertoáron?

Mivel ez egy családi vállalkozás, ezért a műsor kb. felét a család produkciói teszik ki, amik nagyjából állandóak. Ilyen a drótkötéltánc, a lovas zsonglőr, az akrobata-produkciók. Ez nagyjából a műsor 40%-a. A maradék 60% külsős produkció, mint például a bohócok, a légtornászok, akiket évente cserélünk, mert kell, hogy megújuljon az előadás.

Mesélnél kicsit ezekről a produkcióról?

Van egy venezuelai artistánk – Crazy John – aki a halálkerekes produkciót viszi, valamint velem és a feleségemmel hármasban van egy közös drótkötél-produkciónk is. Nagyon jó zenebohócaink is vannak, Könyöt Dávid, Schneller Ancsa és Könyöt Lili már bejárták a világot, kiváló műsoraik vannak, egyszerre több hangszert képesek megszólaltatni. Ami még igazán különleges, az a Herkules produkciónk. A leglátványosabb része – ami Európa-szerte egyedülálló – amikor egy ágyúba betöltenek egy 30 kg-os ágyúgolyót, kilövik és az azt kapom el. Meg vannak még más látványos erő-produkcióink, de az összesről nem szeretnék beszélni, hogy maradjon valami meglepetés az előadásra is.

Fotó: Hegedűs Tünde

Amiket te csinálsz, azok tűnnek külső szemmel a legveszélyesebbnek. Nem izgulsz ilyenkor, hogy nagyközönség előtt egy ennyire veszélyes produkcióban veszel részt? Hozzá lehet ehhez szokni?

Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy beleszülettem ebbe a közegbe, így gyerekkoromtól szinte természetes volt, hogy közönség előtt szerepelek. Szóval ez a fajta idegeskedés nálam nem volt meg. Ugyanakkor, amikor artista iskolákból érkeznek fiatal fellépők, náluk azért néha érződik, hogy más iskolai körülmények között szerepelni és más egy 700 fős közönség előtt. Ez elsőre szokott náluk idegeskedéssel járni. De általában azért hamar megszokják a közeget ők is.

Térjünk rá egy kicsit az állatos produkciókra! Nagyon sokszor lehet hallani olyan hangokat, hogy az állatok szerepeltetése a cirkuszokban állatkínzás és a 21. században ennek nincs létjogosultsága. Mit gondolsz te erről?

Igen, ilyen téren mi is próbálunk változtatni. 2 évvel ezelőtt még volt elefántunk, nagytestű ragadozónk, de ilyen állataink ma már nincsenek, már csak legelő állataink vannak, akiket szabadon tartunk, több száz négyzetméternyi kinti területen – ezt akár meg is nézheti bárki, aki itt jár. Ehhez még hozzátenném, hogy a lovas-zsonglőrködésen kívül a többi produkcióban az állataink – kecskék, lámák – csak egy 5-10 percet szerepelnek, akkor is csak megjelennek a porondon, és futnak néhány kört, tehát ez inkább már csak egy állat-bemutató.

Fotó: Hegedűs Tünde

A pandémia miatt már nagyon régen jártatok Pécsett. Mennyire befolyásolta a koronavírus-helyzet a szórakoztatóiparnak ezt a fajtáját?

Nem csak a pandémia miatt nem voltunk Pécsett az előző években, hanem azért sem, mert az azt megelőző 1-2 évben külföldön szerepeltünk, így tényleg nem mostanában jártunk itt. A kérdésre válaszolva, sajnos a cirkuszoknak nem sok segítsége volt a pandémia alatt, alternatív munkára nem igazán volt lehetőség, így nekünk is a lakókocsik egy részét el kellett, hogy adjuk, hogy az állományt és az állatainkat meg tudjuk tartani. Egyetlen lehetőséget kaptunk a második pandémiás helyzetben, hogy a Fővárosi Nagycirkuszban kaptunk meghívást két hónapra úgy, hogy a cirkuszban az üres nézőtér előtt kellett szerepelnünk az emberek pedig online megvásárolhatták a jegyeiket és otthonról élő online közvetítésben tekinthették meg a produkciót. Ez azért valamit segített a kimaradt bevétel pótlásában.

A végére osszunk meg néhány közérdekű adatot az olvasóinkkal: Meddig lesztek itt és melyik napokon vannak fellépések.

Jövő vasárnapig (május 22. – a szerk.) leszünk itt. Hétfőn szünnapot tartunk, de keddtől péntekig minden nap 18 órától van fellépésünk. Szombaton és vasárnap kétszer lépünk fel, szombaton 15 és 18 órakor, vasárnap 11 és 15 órakor.

Köszönöm szépen az interjút!

A cirkusz helyileg az Expo Center mellett található. További részletesért tekintse meg a cirkusz facebook-oldalát!