Mint ismert az LMP klímabérletet vezetne melynek értelmében mindenki havonta ötezer forintért vásárolhatna olyan bérlete, amely valamennyi belföldi tömegközlekedési eszközre alkalmas. Az ötlet a magyar politikában egészen innovatív, ráadásul újszerű is, hiszen egy olyan ellenzéki javaslatról van szó, melyet a jelek szerint a kormány is támogathat. Palkovics László technológiai és ipari tárca vezető szerint a kormány jelenleg is vizsgálja a klímabérlet bevezetésének a lehetőségét, az LMP javaslata mellett Németországba is elutazott Palkovics, hogy tanulmányozza az ottani rendszert. Ott egyébként 9 euróba kerül a bérlet egy hónapra, a nyári időszakban.

Az ötletet az LMP hozta be a magyar politikába, a zöldpárt hetek-hónapok óta lobbizik a klímabérlet bevezetése mellett, mely csökkenthetné az autósforgalmat, javíthatná a városok levegőjét és egyúttal az emberek egészségügyi állapotát is. A mostani magas benzin- és gázolaj árak mellett kiváltképp fontos lenne, hogy minél több ember tegye le az autóját, és váltson kedvezményes bérletre, és használjon például kötöttpályás közlekedési eszközöket.

„Úgy gondoljuk, hogy ezzel tudnánk ösztönözni azt, hogy aki csak teheti, váltson autóról közösségi közlekedésre. A finanszírozása pedig a központi költségvetésből megoldható lenne. A forgalomcsillapításnak vannak ilyen abszolút pozitív intézkedései is” – nyilatkozta lapunknak Bakos Bernadett az LMP országgyűlési képviselője, a klímabérlettel kapcsolatosan.