Sokan keresik fel a kánikulai nagy melegben is a Mecsek fáit, az enyhet adó, hűs lombok vonzó erdejéért. A város fölé magasodó Mecsek kirándulóhelyek sokaságával, élményt nyújtó, színes flórájával és faunájával várja egész évben a pécsieket, és a városba látogatókat egyaránt.

A Mecsek csodás tájain elsősorban bakancsos túrázókkal találkozhat a gyalogló, de egyre jobban teret hódít a kerékpáros turizmus Baranyában is. Hetvehely és környéke, a Jakab-hegy nyúlványai, a Hegyhát dombjai, a Zselic lankái pedig bővelkednek természeti és kultúrtörténeti látnivalókban, érdekességekben. Ezek bejárása, felfedezése még tartalmasabbá, még emlékezetesebbé teheti a természetet kedvelőknek a zöldben eltöltött napokat.


Most egy igazán kellemes útvonalak ajánlok a túrázók és az olvasók figyelmébe, ami Sás-völgyből indul és  Hetvehely, Kovácsszénája, Herman Ottó-tó,  Tekeres, Orfű,
Abaliget, Hetvehely, Sás-völgy érintésévek érkezik vissza a kiindulópontra.


A kerékpárral megtételre váró táv 33 km , a szintemelkedés: 220 méter, a terep nehézségi foka közepes. Az előttünk álló kerékpárútvonalon két emelkedőt kell leküzdeni, először is az abaligeti elágazás feletti szakaszt, majd később az Orfűt Abaligettel összekötő utat, ahol egy kilométeren 100 méter szintemelkedés teszi próbára a kerékpárosok izmait.


A kellemes környezetben folytatott túra során láthatóak a környék völgyeiben megbúvó festői szépségű halas- és horgásztavakat. Először a Hetvehely határában lévő kis horgásztó bukkan elő, majd utána a Kovácsszénájai-tó, később pedig a helyi védettséget élvező, halrezervátumként is jelentős Herman Ottó-tó kerül a túrázó látószögébe.


Tovább kerekezve, és Tekerest elhagyva már a Pécsi-tó elnyúló víztükre fogadja a kirándulót. Ez az 1966-ban létre hozott orfűi tórendszer legnagyobb tava, amely 72 hektáron terül el a pécsi fürdőzők, a horgászok és a vízi sportolók legnagyobb örömére. Jelenleg itt található Baranya megye legnagyobb összefüggő vízfelülete.

A pécsi látképet uraló Mecsek északi oldalán lévő, hegyek által körülvett tó országosan is kedvelt, és látogatott üdülőterület. A kialakítását tekintve völgyzárógátas tónak, mint tározónak többirányú a rendeltetése, a tóról elmondható, hogy az árvízvédelem, az üdülőövezet, a strandolás és a vízi sportok adottságainak megteremtése mellett a sporthorgászat is szerepet kap a környezetében.


Haladjunk el a Pécsi-tó keleti partja mentén és eljutunk a nála jóval kisebb, de igen csak szépséges Orfűi-tóhoz. Egy kis érdekesség! Ebben a csodás természeti környezetben, a két tó közelségében található Baranya megye legjelentősebb barnavarangy-szaporodó helye.


A kerékpározónak, túrázónak érdemes egy kicsit hosszabb időt eltölteni és megpihenni Orfűn, hogy ismerkedhessen a település látnivalóival. A község évszakonként színes programkínálattal, gasztronómiai különlegességekkel várja az oda érkezőket. Tavasszal a Medvehagyma Fesztivál és a Kemencés Napok. A nyári forróságban az Aqua-park, és a Kis-tó strand habjaiban lehet hűsölni. Egész évben nyitva tart az orfűi Malommúzeum, Barlangász ház, vagy épp a Vízfő Tanösvény és Tornapálya.


Abaligetre átkerekezve a barlang szomszédságában lévő Csónakázó-tó, és a hozzá szorosan kapcsolódó horgásztó lehet a kerékpáros túrázó következő állomása. Amennyiben a túrázó
ideje engedi, ne hagyja ki a Cseppkőbarlang, és a Denevérmúzeum meglátogatását.

Forrás: mecsekerdo.hu