Aki eltöltött egy napot már Budapest utcáin tudja, hogy szinte lehetetlen nyilvános wc-t találni a magyar fővárosban.  Akire épp az utcán jön rá az inger, az jobb híján kénytelen betérni egy vendéglátó egységbe és ott elvégezni a dolgát, vagy tartogatni hazáig. A problémát felkarolta A Város Mindenkié csoport (AVM), akik tavaly februárban végigjárták a fővárosi illemhelyeket és megállapították: a 91 nyilvános vécé közül csak 23 ingyenes, negyedük le van zárva, romos vagy üzemképtelen. Összehasonlításként Párizsban 400-nál is több, a szomszédos Bécsben pedig mintegy 150 köztéri WC található.

Az AVM szerint legalább 150 ingyenes, akadálymentes, éjjel-nappal nyitva tartó nyilvános illemhelyre lenne szükség Budapesten, és petíciót is indítottak ennek megvalósítása érdekében, amit több mint 6500-an írtak már alá.

„Ma Magyarországon semmilyen törvény nem kötelezi sem az önkormányzatokat, sem az államot, hogy nyilvános illemhelyeket tartsanak fenn. 2017 márciusában az Alapvető Jogok Biztosa felkérte a Belügyminisztériumot, hogy fontolja meg a jogszabály-módosítás szükségességét annak érdekében, hogy törvényi kötelezettséggé váljon a nyilvános illemhelyek működtetésének biztosítása. Emellett felkérte Budapest akkori főpolgármesterét, Tarlós Istvánt, hogy a helyzet országos, jogszabályi szinten történő rendezéséig vegye fontolóra a közvécék üzemeltetésének önkormányzati feladatként való ellátását.

Sem a Belügyminisztérium, sem a Tarlós-féle adminisztráció részéről nem történt semmilyen előrelépés az elmúlt három évben” – írja az AVM a petícióban.

Emellett az AVM kiemelte, üdvözlik, hogy Karácsony Gergely, Budapest jelenlegi főpolgármestere beemelte programjába a nyilvános mosdók ügyét és ígéretet tett a helyzet javítására.

Hogy jutottunk el idáig?

Az FCSM oldalán a közvécék történeti áttekintése is megtalálható.

Az első nyilvános illemhelyet a fővárosban a mai Deák Ferenc téren állították fel 1870-ben. A II. világháború előtt 82 illemhely működött Budapesten. Ezek közül 12 megsemmisült a háború alatt. Az építésügyi miniszter 1950. március 22-én kiadott rendeletével a nyilvános illemhelyek a Főváros, ezt követően pedig, 1950. május 3-án a Csatornázási Művek kezelésébe kerültek A 80-as években már több 100 illemhely működött Budapesten. 1983-ban a Csatornázási Művek által kifejlesztett egyszemélyes, félautomata illemhelyeket állítottak próbaüzemre az V. kerületi Március 15. téren.

A kedvező tapasztalatokat követően továbbiakat telepítettek elsősorban a belváros nagy forgalmú helyeire, olykor iker-kialakítással. 1996-ban már 29 automata illemhely működött a fővárosban. 1996-ban, amikor profiltisztítás következtében az illemhelyek üzemeltetésével az Il-Net Kht-t bízta meg a Fővárosi Közgyűlés

A Fővárosi Közgyűlés 2009 májusában döntött úgy, hogy ismét a Fővárosi Csatornázási Művekre bízza a budapesti nyilvános illemhelyek üzemeltetését. A társaság azonban nem tudott azonnal munkához látni, mert meg kellett várnia az illemhelyeket 1996-tól üzemeltető IL-NET Kht. végelszámolását és megszüntetését. A feladat annál is sürgetőbb volt, mivel a fővárosi illemhelyek állapota tarthatatlanná vált. Míg 1996-ban még 112 működő és nyitva tartó illemhely volt, 2009-ben 74 nagyon rossz állapotú maradt csupán. Az illemhelyeket nem tartották karban, sokat megrongáltak és bezártak.

38 illemhely teljesen használhatatlan, romos állapotban került vissza a Csatornázási Művekhez és csak 36 egység volt üzemképes.

Akkor végülis hol vannak a vécék?

Akire rátör a szükség az a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM) által üzemeltetett közvécéket tudja igénybe venni, amiket az FCSM illemhely térképe segítségével lehet megtalálni.

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. illemhely térképét ITT találod: 

Léteznek akadálymentesített, gyermekpelenkázóval, sok helyen zuhanyzókkal, hajszárítókkal, gyermekre méretezett szaniterekkel felszerelt illemhelyek a következő helyeken találhatók: I., Déli pu. mellett, I., Palota út, II., Margit-híd budai hídfő, V., Szent István tér, IV., Városkapu, V., Astoria, V., Petőfi tér, XII., Városmajor, XIII., Lehel tér, XIV., Műcsarnok mögött, XIV., Széchenyi fürdő – olvasható a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. oldalán.

Egy zuglói középiskolás tanuló, Gergely Dániel nem elégedett meg a térkép nézegetésével és lefejlesztett egy mobil appot.

„A Budipest nevű alkalmazásával megtudhatod, hol van a legközelebbi nyilvános WC Budapesten, sőt, azokat a helyeket is megmutatja, ahol fogyasztástól függetlenül használhatod a mosdót” – mondta Gergely Dániel a player.hu-nak.

Az app ingyenes, az Apple Store-ból ITT tudod letölteni, a Google Play-ben pedig ITT.

Kiemelt kép: illusztráció, Pixabay