Miközben tervezgetjük a tavaszi, nyári utazásainkat tudjuk, hogy nincs olyan utazó, akit még nem gyötörtek meg az utazással járó emésztési- és bélproblémák. Íme, egy segítség, ami könnyen szállítható, olcsó, és kíméletesen hatékony.

A rostnak egy olyan formája az útifűmaghéj, ami bármily meglepő is, de az útifű maghéjából származik. Őrlés után a maghéj az oldható rostok gazdag forrásává válik. Az emésztőrendszerünkön belül az oldható rostok elnyelik a vizet, így lelassítják az emésztést, közben gátolják az ételeinkben megtalálható különböző tápanyagok felszívódását.

Az útifüvet nem csak kíméletes hashajtóként lehet használni, de mellette még számtalan, előnyös egészségre jótékony hatása is ismert. Többek között, az útifű gluténmentes, így alkalmazhatják a cöliákiás betegek is.

Nézzünk néhány előnyös, jótékony hatását az útifűmaghéjnak:

  • Az útifűmaghéj étrendhez történő hozzáadása szabályozza a vércukorszint kilengést, csökkentve a felszívódó szénhidrát mennyiségét. Használja étkezés után. Ezzel hosszú távon elősegítheti a glükózkontrollt.
  • A fogyasztáskor létrejövő gélszerű útifű rost a felszívódáskor fontos szerepet játszik a „rossz” LDL-koleszterin szintjének csökkentésében. Így javítja a szív- és érrendszer egészségét.
  • Diétázáskor is a segítségünkre siet az útifűmaghéj, mert jelentősen csökkenti a diétás étkezés utáni éhségérzetet. Magas rosttartalmával segít lassítani az étel emésztését a gyomorban, miközben fokozza a teltségérzetet.
  • Egy teáskanál útifűmaghéj 5 g rostot tartalmaz. Az útifűmaghéj fogyasztása különösen ajánlott az alacsony szénhidráttartalmú étrenden élők számára. A napi 1-2 teáskanálnyi útifűmaghéj joghurthoz, ivóléhez, teához történő hozzáadásával fedezheti a napi ajánlott rostmennyiséget.
  • Az útifűmaghéj hatékonyan segíti elő a bélmozgást. Így ünnepek után különösen előtérbe kerül az a tény, hogy az egészséges bélfunkció elengedhetetlen az optimális egészséghez, és a gyomor-bélrendszeri problémák elkerüléséhez. A természetes bélmozgás elmaradása székrekedéshez, a későbbiekben pedig aranyérhez vezet. Ezek a kellemetlen egészségügyi tünetek hatással vannak a teljesítményünkre, életmódunkra.
  •  Mivel az útifűmaghéj kiváló hashajtóhatást fejt ki, ezért a fogyasztása kimondottan ajánlott a krónikus székrekedésben szenvedőknek.

Az útifűmaghéj használata nagyon egyszerű, de nem árt odafigyelni az optimális adagolásra. Általánosan ajánlott mennyisége a napi egy-két alkalommal történő fogyasztás, étkezés előtt. Tegyünk egy pohár vízbe, 1 teáskanál mennyiségű útifű maghéjat, keverjük össze, és igyuk meg. Fogyasszunk rá legalább még egy nagy pohár vizet, és az étkezéssel várjunk legalább 30 percet. Székrekedésre leghatásosabb az esti fogyasztás.

Adagolást javasoljuk a minél kisebb mennyiségű adag útifűmaghéjjal kezdeni. Az első héten naponta egyszer fogyasszuk, majd a második héttől ajánlott a naponta kétszeri fogyasztásra növelni az adagot. Ez azért szükséges, mert amennyiben túl gyorsan, túl sokat fogyasztunk belőle, esetlegesen az arra érzékenyeknél puffadást, kellemetlen feszítő érzést, és görcsöket eredményezhet az elhamarkodott fogyasztása. Természetesen amennyiben olyan krónikus emésztőrendszeri betegségben szenvedünk, amely speciális diétát követel, érdemes megkérdezni orvosunkat vagy dietetikusunkat, hogy az útifűmaghéj fogyasztása vajon ajánlott-e egészségünk megőrzése érdekében.