Az év végével és az újév kezdetével sokan döntenek úgy, hogy fogadalmat tesznek arra vonatkozóan, hogy mit szeretnének elérni, teljesíteni az előttünk álló 12 hónap során. Arról persze megoszlanak a vélemények, hogy mennyi értelme is van valójában az ilyesfajta fogadkozásnak. Ha azonban valaki úgy döntött, mindenáron szeretne új dolgokba belevágni, esetleg régi berögződéseken változtatni, összeszedtünk most néhány olyan lehetséges újévi fogadalmat, amelyekkel nem csak magunknak és a szűkebb értelemben vett környezetünknek, de a bolygónak is jót tehetünk.

A legtöbben olyan újévi fogadalmat tesznek, ami valamilyen rossz szokás befejezéséről és/vagy az egészségük megőrzéséről szól. A szilveszteri bulit követően sűrűn hallhatunk olyan kijelentéseket, hogy „leszokom a dohányzásról”, „elkezdek sportolni”, „kevesebb alkoholt iszom”, „egészségesebben fogok étkezni”. Egyre népszerűbb világszerte, így Magyarországon is a veganuár, amely az év első hónapjában a vegán életmód népszerűsítését szolgálja, ezzel egy korábbi cikkünkben már részletesen foglalkoztunk.

A „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” közkedvelt mondás a környezetvédelem iránt elkötelezettek körében. Nem kell tehát feltétlenül bonyolult dolgokra gondolnunk, ha szeretnénk tenni egy fenntarthatóbb jövő és egy élhetőbb bolygó érdekében. A kezdeti lépéseket egy kis odafigyeléssel, a hétköznapi „rutin” minimális megváltoztatásával is megtehetjük. Ez a cikk ehhez ad most tippeket. Fontos azonban kiemelni már a legelején, hogy nem találtuk fel a spanyolviaszt, ezek a dolgok talán sok embernek már most is természetesek, legfőképp azoknak szeretnénk tippeket és egyfajta útmutatót nyújtani, akik újévi fogadalomként a környezettudatosabb hétköznapokat tűzték ki célul maguk elé.

Ne használjunk egyszerhasználatos csomagolóanyagokat

A napi bevásárlás mindannyiunk legalapvetőbb tevékenységei közé tartozik. A zöldségek, gyümölcsök, pékáruk megvásárlása mellett azonban, ha nem figyelünk oda, jelentős műanyaghulladékot is termelhetünk. A nejlonzacskók és a boltokban kapható reklámtáskák a legtöbb esetben egy-két használat után egyszerűen a szemétben végzik. Ha szeretnénk a vásárlási szokásainkkal kezdeni a környezettudatos életmód felé vezető utat, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy ezeket a csomagolóanyagokat vászontáskára és környezetbarát alapanyagokból készült – a legtöbb élelmiszerboltban kapható – pékárú és zöldség/gyümölcs tárolására használható zsákokra cseréljük. Mivel egyre elterjedtebbek ezek a termékek, a váltás nem jár komoly anyagi teherrel.

Kevesebb autó, több tömegközlekedés

Aki nagyobb városokban – például Pécsett – él, minden nap szembesülhet az egyre növekvő autós forgalom káros hatásaival. Az állandósult forgalmi dugókon, a parkolóhelyekért folytatott ádáz harcon túl a legnagyobb problémát a légszennyezés jelenti. A légszennyezésnek való kitettség a Lancet Countdown tanulmányának adatai szerint 2020-ban világszerte mintegy 4.7 millió halálesethez járult hozzá. Természetesen ezt nem csupán az autó kipufogójából távozó anyagok okozzák. A lényeg, hogy ha tehetjük, a napi munkába járáshoz az autózás helyett válasszuk az elérhető tömegközlekedési eszközök valamelyikét.

Szelektív hulladékgyűjtés

Ha már addig eljutottunk, hogy nem viszünk haza a boltból egyszerhasználatos csomagolóanyagokat, érdemes odafigyelni a megvásárolt termékek felhasználást követően keletkező egyéb más hulladék gyűjtésére is. Persze egy kis kutatómunkát igényel a dolog, hiszen megvannak a hatékony szelektív gyűjtés alapszabályai, de aki szeretne gyorsan naprakész és felkészült lenni a témában, az interneten számos hasznos útmutatót talál, például ITT.

Csomagolásmentes, zöld boltok

Akik úgy érzik, hogy a vászontáska használatán túl szeretnének még többet tenni a napi bevásárlás kizöldítéséért, számukra jó választás lehet az úgynevezett csomagolásmentes boltok felkeresése. Természetesen ezek a boltok a nagy áruházak kínálatával nem tudják felvenni a versenyt, az alapvető dolgokat azonban megtalálhatjuk. A lényeg, hogy ha valaki ilyen helyen vásárol, akkor a saját tárolóedényében, dobozában viheti haza a kimérhető árukat, így kiiktathatják a csomagolásokat és tovább zsugoríthatják az ökológiai lábnyomukat. Pécsett is található ilyen üzlet, mégpedig a Zöld Blokk nevű kisbolt, amelynek tulajdonosaival korábban már interjút is készítettünk.

Akik esetleg szeretnének még ennél is többet tenni és további zöld tippekre kíváncsiak, nekik ajánlom ezeket a korábbi cikkeinket: