A szumó sportágról a legtöbbünknek japán jut eszébe, ami természetes, hiszen ez a sport hazája. Azonban a sport Magyarországon is működik, sőt, Pécsett is van ezzel foglalkozó egyesület és sportklub. Szerkesztőségünk nemrégiben a Pécsi Sumo Club Sportegyesület edzésén járt, ahol fényképeket és videóanyagokat készítettünk, és egy rövid interjúra az Egyesület elnöke, Pap Arnold is a rendelkezésünkre áll.

Mióta működik a Pécsi Sumo Club Sportegyesület és hány versenyzőtök van jelenleg?

Egyesületünk 2020 nyarán kezdtük meg a tevékenységét. Az elején egy komoly létszámnövekedéssel indultunk, de sajnos a pandémia a legrosszabbkor jött, a Covid miatt hamar be kellett zárni a kapuinkat. Ezért a pandémia után újra fel kellett állnunk. Igazolt versenyzők jelenleg 16 van, edzéseken általában a társaság egy része, 6-8 fő van jelen. Az országban egyébként bizonyos szempontból egyedi, amit mi csinálunk, az általános tendencia, hogy a szumót birkózóegyesületekben, birkózó klubokban második számként tanítják, nekünk viszont az volt az elképzelésünk a bátyámmal – aki egyébként az Egyesület alelnöke is – hogy a mi egyesületünk csak ezzel a sporttal fog foglalkozni. És ha jól tudom, a mai napig ez Magyarország egyetlen kizárólag a szumóval foglalkozó sportegyesülete.

Fotó: Hegedűs Tünde

Kinek ajánljátok a sportot? A legtöbbünknek a szumóról általában először a pocakos emberek jutnak az eszébe, azonban ahogy itt körülnézek, egészen mást tapasztalok.

Igen, itt a klubban az is a célunk, hogy eloszlassuk ezeket a sztereotípiákat. A legtöbb küzdősporthoz hasonlóan itt is vannak korosztályok, női-férfi szakág és súlycsoportok egyaránt, így igazából mindenkinek ajánljuk, hiszen példának okáért, ha elkezdi egy súlyfelesleggel rendelkező gyermek, akkor is megtalálhatja a maga súlycsoportját, illetve, mikor a sport által javul a fizikuma, atletikusabb és könnyebb lesz, akkor is lesz számára megfelelő súlycsoport. Itt nálunk a középsúlytól egészen a pehelysúlyig vannak versenyzők. Ezenkívül létezik az Open súlykategória is, ahol nincsenek súlycsoportok.

Egy ilyen esetben, ha nagy a súlykülönbség, mi lehet a gyengébbik fél fegyvere?

A szumó egy rendkívüli észjáték, a küzdelmek rendszerint rövidek és pörgősek, ezért nagyon fontos a koncentráció. Így tulajdonképen amíg tart a küzdelem bármelyik fél diadalmaskodhat, hiszen elég egy apró hiba és javításra nincs lehetőség. Mivel a szumóban teljes testet lehet támadni, ezért van lehetőség például egy lábra támadásra, így a kisebb súlyú versenyző, kihasználva a termetéből adódó gyorsaságát, ezzel is próbálkozhat. Az open súlykategóriában könnyedén alkalom adódhat egy olyan összecsapásra, ahol a versenyzők között nagy a súlykülönbség és nem biztos, hogy a nagyobb és erősebb versenyző mindig győzni tud, többször láttunk már példát az ellenkezőjére.

Fotó: Hegedűs Tünde

Említetted, hogy van női szakág. Van jelenleg női versenyzőtök?

Sajnos nincs, nálunk jelenleg csak férfiak vannak, legalábbis versenyzői szinten,. De ez nem jelenti azt, hogy ne fogadnánk női versenyzőket, sőt, nagy szeretettel várjuk őket, hiszen ahogy mondtam, nekik is megvannak a versenyeik, valamint számukra is ez egy teljes testet átmozgató mozgásforma.

Mi a feltétele annak, hogy valaki csatlakozzon hozzátok?

Kell egy fajta elszántság, és a sportág iránti alázat. De ennél több nem szükséges, tehát minden olyan személyt várunk, akiben ez megvan és szeretne egy olyan sportban részt venni, ami ritkaságszámban megy.

Fotó: Hegedűs Tünde

Az edzés során többször említettél egy versenyt, amire készültök? Mesélnél erről és a többi jövőbeli versenyetekről?

Június végén lesz az Európa Játékok, de előtte is vannak még nemzetközi versenyeink, most főleg azokra készülünk. Az Európa Játékok egyébként most kerül megrendezésre harmadszor, de először jelenik meg a szumó az Európai Játékok programjában, és egy szigorú kvalifikációs rendszer alapján lehetett kvalifikálni a játékokra. Büszkén mondhatom, hogy nekem is sikerült kvalifikálni a versenyre, és nehézsúlyban fogok utazni erre a megmérettetésre. Ezenkívül van még idén egy másik nagy volumenű verseny, a Küzdősportok Világjátéka, ami október végén Szaúd-Arábiában kerül megrendezésre. Ezenkívül vannak még hazai versenyek, korosztályos válogató versenyek is. Nemrég voltunk Érden a korosztályos országos bajnokságon, ahol Mazuk Bálint és Stankovics Benjámin személyében magyar bajnoki ezüst- és bronzérmet sikerült szerezni.

Gratulálok az eredményekhez és köszönöm szépen az interjút!