A Fővárosi Törvényszék kimondta: szükségtelen és aránytalan volt a rendőrség intézkedése, amikor 2020. december 2-án kordont húztak a Karmelita köré, hogy a helyszínen lévő újságírók ne tudják kérdezni az érkező kormánytagokat és a miniszterelnököt. Az ítélet szerint az eset során a rendőrség megsértette az újságírók véleménynyilvánításhoz fűződő jogát.

Az esetre 2020. december 2-án került sor, amikor a Telex újságírói a Szájer-ügyben próbálták kérdezni a kormánytagokat. Semjén Zsoltot és Varga Juditot ugyan még sikerült megkérdezni, ám utána a rendőrség két kordonnal elkerítették az épületet, így innentől az újságírók nem tudtak a kormánytagokhoz hozzáférni.

A Telex újságírói a Magyar Helsinki Bizottság együttműködésével bírósághoz fordultak, mert szerintük jogellenesen zárták le a területet, ezzel pedig megsértették a demokratikus jogállamban kulcsfontosságú, fontos közügyeket érintő újságírói munkát és véleménynyilvánítási szabadsághoz fűződő jogunkat. A panaszt a rendőrség elutasította, emiatt a civil jogvédők segítségével bíróság elé vitték az ügyet.

Az első bírósági eljárásban a bíróság azért kötelezte új eljárásra a Készenléti Rendőrséget, mert semmilyen „tényállásfeltárást” nem végeztek, senkit nem hallgattak meg, még a rendőröket sem. Ezt pótolták 2021 nyarán, de mind a Készenléti Rendőrség, mind a másodfokon eljáró ORFK újra elutasította a panaszt, arra hivatkozva, hogy védett személy, a miniszterelnök érkezése miatt kellett úgynevezett létesítménybiztosítási intézkedést alkalmazni – olvasható a Helsinki Bizottság közleményében.

2023. április 13-án, a harmadik bírósági tárgyalás után a Fővárosi Törvényszék kimondta: szükségtelen és aránytalan volt az intézkedés, ráadásul az újságírók véleménynyilvánításhoz való jogát is csorbította, ezért a két újságíró panasza megalapozott.

A rendőrség érvelése két részből állt. Egyrészt azzal indokolták intézkedésüket, hogy védett személy – Orbán Viktor – jelenléte miatt volt indokolt a megerősített védelem, másrészt azzal, hogy a Kolostor főbejárata előtt a korábbiakhoz képest jelentős számú ellenőrizhetetlen személy jelent meg. A felvételeken azonban egyértelmű, hogy ez a „jelentős számú” személy nagyjából öt fő. A miniszterelnök jelenlétét pedig a bíróság nem értékelte olyan jelentős körülménynek, ami egy ilyen szintű korlátozást indokolttá tenne, ezért a szükségesség és az arányosság elvét alapul véve az intézkedés nem volt indokolt.

Borítókép forrása: 444.hu (eredeti forrás: Telex youtube csatornája)