Nagyjából egy hete elkezdett érni a hazai fóliás eper a Dél-Alföldön. Az import árakkal képtelenek versenyezni a hazai gazdák: többszörös jelenleg az árkülönbség – írja a Délmagyar.

A portál kiemeli: nem nehéz észrevenni a különbséget: előbbi kevesebb, mint feleannyiba kerül. Míg a külföldről érkező áru jelenleg 1700 forint körüli kilós áron mozog, a hazaiért 4-6 ezer forintot kérnek. A nagybani árak ehhez képest nagyjából 30 százalékkal alacsonyabbak. Luxusgyümölcs tehát az eper, de ez nem azt jelenti, hogy a magyar gazdák nyerészkednek rajta, hanem hogy más országok eltérő támogatási rendszere ilyen mértékben torzítja a piacot.

A lap megkérdezett egy helyi termelőt, Rescsik Lászlót erről az árkülönbözetről.

Szeretném én is ilyen olcsón adni, de nem jönne ki a matek – mondta – Szerencsére az eperre nem kell fűteni, azt megoldja a napsütés, a kézi munkaerő azonban nagyon drága. Múlt hét szombaton vittem piacra az első szedést, innentől kezdve 20-30 ember kell ahhoz, hogy a folyamatosan érő gyümölcsöt szüreteljük. De most vásároltam félmillió forintért bogarakat is, amelyek a vegyszerek helyett védik a növényeket – sorolta csak a jelenlegi kiadásokat.

Rescsik szerint a hazai gazdák egyrészt abban reménykedhetnek, hogy a kedvező időjárás révén jó minőségű terményt tudnak kínálni, másrészt, hogy a szezon végére a korábban érő külföldi eper már nem lesz kapható, ami előtérbe hozhatja a magyar gazdákat.

Borítókép forrása: agrárszektor.hu