Az első nyári melegek kicsalogatják a szépséges pipacs virágait, és az utak menték, mezők szélén fenséges látványt nyújt.

Közönséges gyom a pipacs, többnyire a vetés között találhatunk rá a leggyakrabban, az egész országban elterjedt. Az északi sarkvidékek kivételével Közép- és Dél-Európában, Kis-Ázsiában az utak mentén, vasúti töltéseken virít.

Csodálatos piros színével magához vonzza a tekintetet. Sajnos a vegyszerek egyre jobban teret hódító terjedésével egyre kevesebb helyen találkozhatunk vele. Talán ezért is van, hogy amint meglátunk egy pipacsmezőt, azonnal lefotózzuk és közösségi oldalakon tesszük közzé mindenki nagy örömére.

Napjainkban nagy a reneszánsza, és egyben nagy is az ellentmondás körülötte, hogy mérgező vagy ehető. Talán úgy kell felhasználni, mint mindent: mértékkel.

Fontos tudni, hogy az 1977-es kiadású: Rápóti Jenő-Romváry Vilmos féle Gyógyító növények című könyvben is gyógyító növényként tartják számon.

A könyvben azt írják a szerzők, hogy a virág forrázatát korábban szemborogatásra is használták. Ajánlják még törököblítésre. Teája köhögéscsillapító és enyhe nyugtató hatású. Teakeverékek díszítésére is gyakran használják, teaszépítő szerként, más virágokkal keverve is alkalmazzák, mint a hársfavirágot, kamillát.

Nézzük a pipacs gyógyhatását:

A szárított pipacsvirágot flores rhoeados név alatt vásárolhatták meg egykor a gyógyteákat kedvelők. Gyakorta alkalmazták gyenge bódító, nyugtató hatása okán is. Elődeinknek ajánlották gyengébb lefolyású tüdőhurut, asztma, mandulagyulladás gyógyítására. Megfázáskor pedig az izzadás elősegítésére. Rhoeadin tartalmának köszönhetően a száraz köhögés, és a vele együtt járó rekedtség tüneteinek enyhítésére kiváló. Köhögéscsillapításra toroköblítéshez, gargarizáláshoz még a zöld leveleit is felhasználták, amit teaként alvászavar ellen is alkalmaztak. Egykor a migrénes fejfájás elleni teakeverékek egyik összetevőjeként is fogyasztották. Görcsoldó és idegnyugtató hatást tulajdonítottak a teájának.

Napjainkban a pipacs szörpöt készítése hódít, amit nagyon sok helyen már meg is kóstolhatunk.

A pipacs szirmok gyűjtésénél nagyon fontos, hogy ne olyan helyről származzon, ahol rendszeresen permeteznek, és a kipufogógázoktól szennyezett lehet a virág.

Elkészítése: a tömény szirupos pipacsszörp elkészítéséhez szükség van egy összemarék pipacs virágsziromra, 1 liter vízre, 1 kilogramm cukorra, ízlés szerint fél vagy egy kisebb citromra, 2 gramm (nem dekagramm) citromsavra.

A begyűjtött pipacs virág szirmot áztassuk be a vízbe, és karikázzunk bele citromot. Hideg helyenhagyjuk ázni 2 napig. Ennyi idő alatt ki kell, hogy ázzon belőle a szép piros szín. Az áztatási idő letelte után szűrjük le. Tegyük bele a kiló cukrot, és folytonos keverés mellett hagyjuk elolvadni. Forrásig melegítsük a már egynemű keveréket, lehetőleg ne forrjon. Tegyük bele a citronmsavat és csírátlanított, meleg vízbe állított üvegekbe töltsük. Zárjuk le gondosan az üvegeket, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Máris eltárolható télire a syrupus rhoeados.

Rendszeresen olvashat a bahir.hu oldalán a gyógyító növényekről. Itt van egy írás például az egresről.