Az évek során szép lassan a toplisták élére verekedte magát ez a nyár elején illatozó virág. Kertek ékessége. Szekrények illatosítója. Szappanok aromája. Fürdővizek olaja. Nyugtató terápiák nélkülözhetetlen adaléka. Aroma párnácskák töltőanyaga. Teák ízesítője. Szemek gyönyörködtetője.

A levendula örökzöld félcserje, amely dísz,- gyógy,- és fűszernövény egyaránt. Illatával, színével kertünk júniusi gyönyörűsége. Fűszernövényként üdítőbe, szörpökbe, sörbe, húsételekbe, süteményekbe használható. Mindannyiunk számára ismerős a szappanok, habfürdők, arckrémek illatanyagaként.

Gyógyító hatását teák és ülőfürdők készítésekor alkalmazzák. Népszerűsége talán sokrétűségéből fakad, hiszen minden apró darabkáját hasznosíthatjuk. Szabad földben és cserépben egyaránt nevelhető. Kedveli a mezőket, de jól megél a városok betonrengetegében. Ültessünk, és élvezzük évekig tartó hasznosságát, mert télálló évelő!

A levendula levele többnyire ezüstös zöld, de egyes fajtáknál csak sima zöld. A levendulabokor hazánkban jellemzően júniusban kezd el virágba borulni. Virágzáskor a növény jellegzetes aromás illata összetéveszthetetlenül felismerhetővé teszi a levendulát. Illóolajának párologtatásával magához vonzza a méheket, lepkéket és nem utolsósorban bennünk embereket. A legnépszerűbb fajta virágának színe levendulakék, de nemesítők szorgalmának köszönhetően ma már ültethetünk fehér vagy rózsaszín levendulát is kertünk színesítésére. A gondos gazda a júniusi virágokat levágja, hasznosítja, és a bokrot szép gömbformára nyírja. A legtöbb virág ősz eleji másodvirágzással hálája meg a gondoskodást.

A levendula virága ehető, napjainkban konyhai felhasználása szinte felsorolhatatlan. Ihatjuk, ehetjük a levendulával ízesített ételeket, italokat. Vigyázat, csak ellenőrzött, biztonságos helyről származó virágokat használjunk fel a konyhánkban, kerüljük a vegyszerekkel, permetszerekkel, kipufogógázzal fertőzött helyről származó levendulát!

Ha már fogyasszuk, akkor nézzük meg milyen élettani hatásokkal számolhatunk. Különlegessége, hogy külsőleg és belsőleg is használhatjuk egészségünk, frissességünk és visszafogottan kellemes  illatunk megtartása érdekében. Külsőleg fürdővízbe, testápolóba cseppenthetjük illóolaját. Az aromaterápia kedvelt növénye, mert stressz oldó, nyugtató hatása örömöt szerez élvezője számára. Teája kúraszerű fogyasztásával, vagy a fürdővízben való rendszeres használatával ellazíthatjuk a görcsös izmainkat, segít nekünk az ellazulásban.
Görcsoldó hatását alkalmazzák a pszichés eredetű panaszok kezelésében. A könnyed nyugodt alvást segíti elő, ha levendula virágokkal töltött párnácskát teszünk a hálószobánkba.

Levendulás szappangolyók készítése:
Vásároljunk lanolinos, illatmentes szappant és kis lyukú reszelővel reszeljük le. A szárított levendulavirágot keverjük bele. Cseppenként adagoljunk hozzá vizet, amíg el nem éri a formázható állagot. Vigyázat pár csepp víz elég! Gyúrjunk gombócokat, szárítsuk ki, helyezzük díszcsomagolásba. Remek szappan, remek illatosító, remek ajándék.

VI. Levendulaszüret Újpetrén írásunkat, ami június 17-i levendulaszüretre csábít IDE kattintva olvashatja el.

Fotó: Hegedüs Tünde