Pénteken a Leander Kills tart koncertet Pécsett a Káptalan kertben. A zenekar frontembere, Köteles Leander már közel két évtizede van a szakmájában, ám motivációja mit sem csökkent. A zenekar múltjáról, a pénteki koncertről és jövőbeni tervekről is szó esett a vele készült interjúban.

A zenekar immáron 2015 óta működik. Mik voltak az első lépések, hogyan alakult a csapat?

2009-ben indult el a Leander Rising zenekar, ami azonban 2015-ben véget ért. Ebben az időszakban szólódalokat akartam írni, csináltam is egy lemezt „Túlélő” címmel. Szerettem volna színpadra vinni ezeket a dalokat is, ezért új zenekart kellett alapítani. Czifra Mikivel korábban már együtt zenéltem, így kézenfekvő volt, hogy ő lesz az egyik gitáros. Jankai Valentin a Blind Myself zenekarban dobolt, ami szintén akkoriban ért véget, így egymásra találtunk, valamint Bodor Máté is régi barátom volt. Így alapítottuk meg a Leander Killst.

Jelenleg kik a zenekar tagjai?

A két gitárosunk nemrégiben úgy döntött, hogy az élet más területére helyezi a fókuszt, ezért elváltak útjaink. Helyettük Barkóczi Bence és Nyerják Gábor érkeztek. Valentin továbbra is a zenekar tagja.

Fotó: Zsiga Pál

Családod révén is rendelkezel zenei múlttal, hiszen édesapád, Köteles István is igen ismert zenész, de más műfajokban mozog, mint te. Milyen hatással volt ő a zenei karrieredre?

Az elején had jegyezzem meg, hogy édesapám is a húszas éveinek elején kezdett el zenélni, akárcsak én, és akkoriban még ő is egy basszusgitáros rockzenész volt. De az egy más világ volt, és egy kiadói irány miatt az ő zenei karrierje végül más irányba fordult. Ami engem illet, gyerekként rengeteg koncertre elkísértem őt, és azt hiszem, azt kijelenthetem, hogy ott tanultam meg, hogy hogyan működik ez az egész, milyen hatással van az emberre a közönség, és ezeket tudtam hasznosítani a saját zenei karrieremben.

Azt gondolom, hogy sokan az országban a „Dal” műsorában ismertek meg titeket. Mi volt a motivációtok, hogy elindultatok és mit adott nektek a műsor?

Elsősorban egy reklám- és marketingeszközként tekintettünk a műsorra, bár be kell valljam, én nem hiszek igazán ezekben a televíziós műsorokban. Illetve szakmai kihívásként is tekintettünk rá, hiszen abban a stílusban, amit mi képviselünk, előttünk talán csak a Depresszió lépett fel a Dal-ban. Ugyanakkor egy nagyon szerencsés szériában voltunk, amikor az „Élet” és a „Nem szól harang” c. dalainkkal voltunk a műsorban. Mert bár a rockot és metált szerető fiatalokat már korábban is elértük, ezekkel a dalokkal el tudtunk jutni olyan emberekhez is, akik korábban nem ismertek minket és ez a rajongói bázis még mindig itt van velünk.

Fotó: Zsiga Pál

A legtöbb dalotok saját, de jónéhány feldolgozásotok is van, például Máté Pétertől, vagy akár az István, a királyból is. Ki dönt és mi alapján arról, hogy milyen dalokat dolgoztok fel?

Az István a király ilyen szempontból kicsit más, mint a többi. A „Csináljuk a Fesztivált” c. műsorba 2 évvel ezelőtt bekerültem és ott a Szállj fel Szabad Madárt énekeltem, amit nekem választottak a műsor szerkesztői. Ennek volt egy nagyon nagy pozitív hozadéka, ugyanis Rosta Mária, aki az István a királynak a jogi ügyeit vezeti, megkeresett, hogy nagyon tetszett neki a hangom és szeretné, ha a 40 éves jubileumi műsorban szerepelnék – igaz, ott Tordaként. Így ez a 2 feldolgozás adta magát. A többi dalnál nálam jön meg az ihlet, hogy ezt nagyon jól meg tudnánk csinálni, aztán nekiugrok, csinálok egy demot, majd a többiekkel kidolgozzuk.

Van-e a zenekarnak valamilyen pécsi kötődése?

Czifra Miki egykori gitárosunk pécsi, és sokat jártunk koncertek előtt a szüleihez, ezek az emlékek miatt szeretünk is Pécsett fellépni. De a jelenlegi zenekari tagoknak már nincs közvetlen kötődése Pécshez.

Pénteken nagykoncertet tartotok a Káptalan kertben. Mi várható? Lesz-e valami különlegesség?

Nagyon jó koncert lesz, a legerősebb dalainkat hozzuk el, amikből úgy gondoljuk, hogy a legjobb műsort tudjuk összerakni, és lesz egy új dalunk is, a Falakon túl, ami néhány hete jelent meg. Ezenkívül klipet fogunk forgatni a közönséggel, az István a királyból a „Véres kardot hoztam” feldolgozásából és a klipbe a közönség is be lesz vonva. Ezt a klipet 3 koncert anyagaiból rakjuk össze, a győriből, ami már lezajlott, a pécsiből és a budapestiből.

Fotó: Zsiga Pál

Van-e olyan dalotok, ami közel áll a szívedhez?

Azt hiszem, hogy ami a legőszintébben jött, az a 27 év című dal, az áll a legközelebb a szívemhez. Ezenkívül ott fedeztem fel Kállai Ernőt, aki a komolyzenében már igen híres volt és vállalta, hogy hegedűvel kísér minket a dalunkban. Azóta ő világhírű hegedűs lett komoly zenei körökben, szóval örülök, hogy jók voltak a megérzéseim. De életem legjobb dalát még nem írtam meg.

Mik a jövőbeni tervek? Készültök új lemezzel?

A nyarunk nagyon sűrű, az augusztust el fogják vinni a koncertek, a fesztiválok, valamint az István a királyra való felkészülés. De szeptemberben neki fogunk ugrani az új lemezünknek, ami más lesz, mint az eddigiek, sokkal színesebb, kísérletezősebb. Úgy érzem, hogy a Leander Kills ötödik lemeze bár jól sikerült, kicsit már beleugrott az önismétlésbe, úgyhogy most valami mást akarok csinálni. Még nem tudom pontosan, hogy mit, de ki fogom találni.

Köszönöm szépen az interjút!

A Leander Kills hivatalos weboldala itt található. A pénteki koncertre jegyeket itt lehet vásárolni.