A kormány hat hektár erdőt ajándékoz a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, hogy ott egy új, saját egyházi iskolát építsen – írja a Telex. A terület eddig állami tulajdonban állt, és közvetlenül a katolikus egyházmegye sportcentruma mellett fekszik. A város önkormányzatánál attól tartanak, hogy az építkezés miatt teljesen ki fogják irtani az egyik utolsó, nagyobb méretű egybefüggő szegedi erdőt.

Az önkormányzat is a Magyar Közlönyből értesült

A Magyar Közlönyben jelent meg október közepén Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával az a határozat, amely szerint a kormány ingyen ad át a Szeged-Csanádi Egyházmegyének egy 60 ezer négyzetméteres területet Szegeden. Az ingatlan-nyilvántartásban jelenleg az erdő művelési ágba tartozik ez a föld, ami azt jelenti, hogy a művelési ág hivatalos megváltoztatása nélkül ott semmi mást nem lehetne tenni, csak erdőgazdálkodást folytatni. A határozat azonban felszólítja az agrárminisztert, hogy „gondoskodjon az ingatlan termelésből való kivonásáról, csereerdősítésről, továbbá a művelésből való kivonás ingatlan-nyilvántartási átvezetéséről”.

Mindez nyilván azt jelenti, hogy a területen ezután már nem lesz erdő. Ezzel összefüggésben a közlöny szerint a Pénzügyminisztériumnak arról kell gondoskodnia, hogy 103 millió forintot bocsásson az Agrárminisztérium rendelkezésére a fent idézett feladatra.

„Erről az ingatlanátadásról, és a tervezett munkálatokról Szeged önkormányzata semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapott, csak a Magyar Közlönyből értesült róla” – ezt válaszolta a Telex kérdésére Mihálik Edvin, Szeged környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó, Zöld Város Programért felelős tanácsnoka. Az önkormányzatnál úgy vélik, a közlöny „csereerdősítés” kifejezése azt jelenti, hogy a teljes, 6 hektáros területen ki fogják irtani a fákat.

Se közmű, se alkalmas épület…

Mihálik Edvin szerint érthetetlen, miért kell erdőirtással, egy közművek nélküli területen iskolát építeni, és miért nem meglévő épületben alakítják ki az új egyházi oktatási intézményt, ami sokkal olcsóbb lenne, és nem járna természeti értékek rombolásával. Sőt van a városban üresen álló iskolaépület is, amit kisebb befektetéssel fel lehetne újítani. Mihálik Edvin szerint ez a természetpusztítás nem indokolható.

Mihálik megígérte, hogy az önkormányzat mindent meg fog tenni az erdőírtás elkerülése végett. Ugyanakkor nem lesz könnyű dolguk, ugyanis az iskola építését kiemelt jelentőségű nemzetgazdasági ügynek nyilvánítottak, ami a korábbi példákból kiindulva egyet jelent azzal, hogy sem az önkormányzati döntés, sem népszavazás útján nem lehet vele tenni semmit.