Közeleg a Föld napja és ilyenkor felmerülhet mindenkiben a kérdés, hogy: Ugyan, én mit is tehetnék a Földért? Sokat tehet minden egyén azért, hogy a lehető legkisebb lábnyomot hagyja maga után a Földön.

A Földünk lassan az eltartó képességének határaira ér, ezért is fontos figyelmi a védelmére, és felhívni a figyelmet, arra, hogy mit is tehetünk mi egyénileg. Fontos még a saját magunk, családunk és embertársaink egészségének érdekében is odafigyelni környezetünk védelmére.

Sokan tanakodnak, hogy mit, és mikor, és hogyan is kezdjenek el. Sok cselekvési lehetőség közül választhatunk, a lényeg, hogy ne várjunk másokra, a szomszédra, az iskolára, a döntéshozókra.

Gondoljuk át a jelenlegi életvitelünket, és hozzuk meg a döntést abban a kérdésben, hogy mi az, amit megtehetünk a Földünk és a jövőnk, gyermekeink jövőjének érdekében.

Nagyon sokunk életében talán a legegyszerűbb megoldás, hogy hetente háromszor, de legalább hetente egyszer lemondunk az autóról. Próbáljuk megszervezni úgy a napunkat, hogy gyalog, rollerrel, kerékpárral vagy éppen tömegközlekedéssel érjük el a munkahelyünket, az úti célunkat.

Ez a megoldás az egészségünknek is jót tesz. Többet mozgunk, és kevesebb egészségkárosító szmogot pöfögtetünk a levegőbe, plusz a saját bőrünkön is megtapasztaljuk, hogy mennyi veszélyes apró szemcsés szálló por kerül a kipufogógázzal együtt levegőbe. A saját bőrünkön még azt is megtapasztalhatjuk, hogy a kipufogógáz a környezetének a légkörét is jelentősen felmelegíti.

Egyetlen liter benzin vagy dízel üzemanyag elégetése átlag 2,5 kg-mal növeli szénlábnyomunkat. Egy 5 km-es autózás személyenként 10-szer több káros kibocsátással jár, mint egy buszút, és 25-ször többel a vonatnál. – mindezekről bővebben olvashatsz a Föld Napja Alapítvány honlapján.

A kipufogógázok nemcsak a klímaváltozást gyorsítják fel, hanem egészségünkre is károsak:

  • A kipufogógázoknak nagymértékben kitett lakosoknál gyakoribbak a stroke és a szívbetegségek.
  • Elváltozások jelenhetnek meg az agyban, ha már csak két órán keresztül vagyunk kitéve a káros gázoknak.
  • Okozhat fejfájást, bőrirritációt, légzési problémákat, allergiát.
  • A dízelhajtású járművek által kibocsátott ultra finom, 0,1 és 2,5 mikrométeres átmérő részecskéi megkülönböztetetten nagy veszélyt jelentenek az egészségre a többi közlekedési eredetű szennyező anyaghoz képest, mivel a legeldugottabb tüdőhólyagokba is eljutnak, és elősegíthetik, vagy jelentősen súlyosbíthatják az asztmát.
Gépjárművek kipufogógázai és szennyezőanyagai:
–          szén-monoxid (CO)
–          szén-dioxid (CO2)
–          nitrogén-oxidok (NOx)
–          kén-dioxid (SO2)
–          benzol (C6H6)
–          szénhidrogének (HC)

A bahir.hu oldalán folyamatosan talál nem csak zöld, de közéleti témákat is akár Baranyából, akár Baranyán túlról.