A tavaszi piac egyik legkorábbi főszereplője és friss zöldsége, az igazán megosztó paraj vagy ismertebb nevén a spenót. Jelentős az egészségre gyakorolt hatása, de a spenót nemcsak egészséges, hanem sokféleképpen, változatosan és ízletesen elkészíthető. Töltsük hát fel spenóttal a szervezetünk télen lemerült vitaminkészletét.

10 jó ok, hogy miért fogyasszunk több spenótot:

1, A rendkívül kevés kalóriát tartalmazó spenót tápanyagban és antioxidánsokban nagyon gazdag. Kiváló K-vitamin, A-vitamin, C-vitamin, B-vitamin forrás.

2, A spenót magas A-vitamin tartalma kiváló a bőr és a haj egészségének megőrzésére. C-vitamin tartalmával pedig segít megőrizni a bőr fiatalos megjelenését, és még a sebgyógyulásban is komoly segítségünkre lehet.

3, Magas vas tartalma nem csak a vérszegénység kezelésére és megelőzésére szolgál, de olyan erősek lehetünk tőle, mint Popey. Márpedig sok gondot okozhat a vashiány, hiszen ha nincs elegendő vas a szervezetünkben, akkor a vér nem képes elegendő oxigént szállítani a szerveknek, melynek okán nem csak vérszegénység léphet fel, de a szervek is sérülhetnek. A napi vasigény 36 százaléka megtalálható egy csésze spenótban.

4, Gyulladáscsökkentő hatása támogatja az agy egészségét, az agy védelmét, kiemelten az öregedéssel szemben veszi fel a versenyt.

5, A spenót fogyasztásával segíthetünk a szervezetünknek a vérnyomás kezelésében, mivel a spenót a természetben előforduló nitrát vegyületek forrása, amelyek megnyitják az ereket, és javítják a véráramlást, így teszik könnyebbé a szív terhelését.

6, Kevesen tudják, de a spenótban található egyik antioxidáns, a lutein, csökkenti az életkorral összefüggő makula degeneráció (AMD) kockázatát. Tehát a spenót rendszeres fogyasztásával megvédhetjük a szemünk egészségét.

7, Az emberi szervezet számára kiválóan emészthető a spenót, alacsony kalóriatartalmával, jelentős rosttartalmával a fogyókúrázók, diétázók remek eledele, mert vitaminokban, antioxidánsokban, különösen a K-, az A-, B2-, B6-, E- és C-vitaminokban, valamint mangánban, folsavban, vasban és magnéziumban is rendkívül gazdag.Nem elhanyagolható, hogy természetes folsav- és vasforrás.

8, A vitamin és ásványi anyag tartalma mellett gyulladáscsökkentő, és betegségvédelemhez kötött antioxidánsokban is gazdag a spenót. Például tartalmaz kaempferolt, flavonoidot, mindkettő csökkenti a rák kialakulásának a kockázatát, illetve lassítja annak terjedését. A kvercetin pedig a memória, a szívbetegségek, és a 2-es típusú cukorbetegség kivédéséhez kapcsolódik.

9, Található még a spenótban hasznos fitonutriens, ami csonterősítő és immunrendszer erősítő.

10, A spenót az oxálsav tartalmának köszönhetően kiváló emésztésserkentő, és vastagbéltisztító hatású. Fogyasztásával elősegíthetjük a bélmozgást, valamint az emésztésünk gyorsaságát.

A sok rendkívül hasznos tulajdonsága mellett természetesen a túlzott spenót fogyasztásnak is vannak veszélyei. Ilyen például, hogy mivel sok oxálsavat tartalmaz, a túlzott fogyasztása fokozza a vesekőképződésre való hajlamot.

Általában a parajt főzeléknek készítjük el, de a leghatásosabb a nyersen történő fogyasztása. Ennek a legjobb módja, ha salátába tesszük. A zsenge bébi spenót levelek remekül ízesítik akár a gyümölcsös salátákat, de remekül passzolnak a sajtokhoz is.

Kiválóan társítható a spenót a tésztákhoz, például a lasange is feldobható egy kis spenóttal. Ebből is kitűnik, hogy a paraj tökéletes ízesítője a tejszínes tésztaszószoknak, de bátran próbáljuk ki akár a pizzán is!

Nagyszerűen alkalmazható köretként is a spenót, sült vagy grillezett húsokhoz. Dobjuk fel a spenótot fokhagymával, fetával, vajas újburgonyával. Készíthetünk például spenótos-tükörtojást firenzei módra.

A fontos, hogy többször fogyasszunk spenótot, és elkészítésekor használjuk a fantáziánkat, vagy keressünk új recepteket, ötleteket a változatos felhasználásához.

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál közéleti híreket, információkat is.